Resepi Onde-onde atau Klepon Lengkap

6:20 AM
Klepon atau sebutan dari onde-onde, berikut ini adalah kumpulan beberapa resipi ondeh-ondeh yang dilengkapi dengan gambar. Membuat klepon atau onde-onde tentu sangat disukai oleh bonda bonda yang gemar memasak.
Resepi Onde-onde atau Klepon Lengkap

Untuk membuat onde-onde kita perlu menyediakan yang namanya biji wijen, dan kacang hijau. Sebenarnya boleh saja resepi onde-onde dikreasi dengan pelbagai jenis keinginan. Berikut adalah ciptaan-ciptaan dari para bunda dari facebook yang lengkap dengan gambar yang berhasil dirangkum blog resepimasakan , tempat kongsi resepi terbaru terlangkap


Onde-onde ala Chichi Sri Sulastri

Onde-onde ala Chichi Sri Sulastri
Onde-onde ala Chichi Sri Sulastri

Bahan - bahan:

  • 200 gr tepung ketan
  • 50 gram tepung beras
  • 70 gr gula pasir
  • 100 gr kentang kukus, haluskan
  • 100 ml air
  • 1 bks kara kecil
  • bijan putih sscukupnya
  • 1/2 sdt vanili
  • sedikit garam

Bahan Isi

Saya pakai bubur kacang yang tidak abis lalu di keringkan sehingga air nya menyusut

Cara membuat:

  1. Masak sambil di aduk-aduk hingga bubur kacang ijo menyusut air nya dan kalis atau boleh di pulung
  2. Campur tepung ketan putih, kentang yang telah dihaluskan,, vanila dalam bekas berasingan
  3. Lalu aduk-aduk hingga rata dan beri air santan yang sudah di panaskn beserta gulanya sedikit-sedikti hingga adunan dapat di pulung
  4. Ambil adunan seberat kurang lebih 25 gr, isi dengan kacang ijo yang telah dibulatkan juga.
  5. Setelah semua adunan selesai di isi kacang ijo
  6. Sekarang siapkan air matang dalam mangkuk lalu celupkan tangan supaya basah dan kepal-kepal adunan yg telah di pulung lalu gulingkan ke dalam bijan
  7. Terakhir panaskan minyak dengan api kecil sahaja.
  8. Masukan onde ke dalam minyak yg tidak begitu panas ... biarkan dulu ... setelah onde terapung di permukaan minyak besarkan api ... bolak balik onde hingga berwarna kecoklatan ...
  9. Angkat dan tiriskan di tissue dapur agar minyak yg ada di onde berkurang 


Onde-onde Ubi Ungu ala Wulandari.

Onde-onde Ubi Ungu

kulit:
2 kg ubi ungu (kupas kukus)
500 gr tepung ketan
250 gr tepung tapioka / sagu
250 gr gulpas
1 sdt garam
air secukupnya

isi:
250 gr kcng ijo (tanpa kulit) kukus
1/2 sudu kecil garam
4 sudu gulpas
1/2 sudu teh vanilli serbuk
Taburan: 150 gram bijan

Cara membuat:
Isi: campur smua bahan aduk rata.
Pulung / bentuk bulatan sebesar kelereng. Ketepikan.

kulit:
Ubi ungu tumbuk halus (biarkn di angin-angin agar sejuk);
Stelah sejuk campur smua bahan kecuali air. Aduk rata.
Masukkn air sedikit "sambil d kacau hingga adunan tidak melekat d tangan & dpt d bentuk.
Ambil sedikit doh bentuk bulat lalu isi dgn isian (kcng hijau).
Gulirkn rata d bijan.
Adunan siap d goreng dgn api sedang.
(Onde "matang jadi 60 butir)

Resepi Ayam Kicap Masak Simple

2:21 AM
Resepi Ayam Kicap Masak Simple ayam Kicap, By Nia Syifa
Resepi Ayam Kicap Masak Simple

Resepi Ayam Kicap Masak Simple

Bahan-bahan ::

  • 500 gr Ayam potong (taburkan garam dan limau nipis peras, aduk rata)
  • 2 sudu makan Marjerin
  • 1/2 Siung Bawang Bombai iris
  • 2 cm Halia dimemarkan
  • garam Secukupnya
  • 1/2 sudu kecil Sup serbuk
  • 1/4 sdt Lada Serbuk
  • 1 sdm Gula Merah
  • 2-3 sudu besar sos Manis
  • 300 ml Air
  • 1 Buah Tomato dihiris
  • Daun Bawang Secukupnya
  • bawang Goreng
  • Bumbu halus ::
  • 4 Siung Bawang Putih
  • 4 Siung Bawang Merah


Cara membuat ::

  1. Panaskan minyak, goreng ayam dalam minyak panas hingga matang tetapi tidak kering, angkat, sisihkan.
  2. Panaskan margarin, tumis halia dan rempah halus hingga harum, masukkan hirisan bawang besar, tumis hingga layu.Masukkan ayam, aduk rata.Tambahkan garam, lada serbuk, pati serbuk, gula merah, kicap manis dan air, aduk rata, masukkan hirisan tomato, masak hingga matang dan kuah surut, Masukkan hirisan daun bawang, aduk sebentar, angkat.Sajikan hangat dengan taburan bawang goreng.

Resepi Ayam Goreng Mudah Simple

2:17 AM
Resepi Ayam Goreng Mudah Simple, Banyak sekali masakan yang boleh dibuat dengan daging ayam, namun pada kesempatan ini admi resepimasakan.info hanya ingin berkongsi resepi memasak daging ayam yang sangat sangat mudah.
Resepi Ayam Goreng Mudah Simple

Bahan-bahan ::


  • 1 kg Paha Ayam (Cuci bersih)
  • 800 ml Air
  • garam Secukupnya
  • Penyedap Rasa Secukupnya
  • Minyak Goreng Secukupnya
  • Bumbu Halus ::
  • 4 Siung Bawang Putih
  • 3 cm Kunyit
  • 3 cm Jahe
  • 1 sdm Ketumbar


Cara membuat ::


  1. Panaskan air, masukkan potongan ayam dan rempah halus, beri garam dan penyedap rasa..aduk rata. Masak hingga daging ayam empuk dan matang..angkat potongan ayam dan toskan.
  2. Panaskan minyak goreng..kemudian goreng potongan ayam hingga kuning kecoklatan..angkat dan tiriskan.
  3. Lauk pauk kegemaran semua keluarga nih, ayam goreng siap disajikan.
Mudah sangat kan, jom lihat yang enak enak seperti resepi ayam sebelumnya. Baca di resepimasakan.info

Resepi Sayap Ayam Sos Mentega

1:39 AM
Sayap Ayam Sos Mentega, banyak sekali olahan dari daging ayam, mulai dari dada, paha, sampai dengan daging nipis seperti daging yang ada di sayap. berikut adalah olahan sayap ayam ditambah dengan sos mentega. resipi ini ciptaan bonda nia Syifa
Resepi Sayap Ayam Sos Mentega


Bahan-bahan Sayap Ayam Sos Mentega


  • 500 gr Sayap Ayam
  • 1/2 Buah Limau Nipis, peras
  • 2 Siung Bawang Putih halus

Bahan Sos:

  • 1 buah Bawang Bombay iris
  • 3 sdm mentega / margarin
  • 1 sudu besar sos Inggeris
  • 1 sudu teh Kicap Manis
  • secukupnya Gula
  • secukupnya Garam
  • 1/2 sudu kecil Sup serbuk
  • 1/4 sdt Lada Serbuk
  • 1/2 Gelas Air

Baca Juga; Resepi ayam masak asem

Cara Membuat Sayap Ayam Sos Mentega


  1. Cuci sayap ayam hingga bersih kemudian lumuri potongan ayam dengan air perasan jeruk nipis, bawang putih dan garam. Aduk hingga rata. Biarkan 10 minit.
  2. Panaskan minyak dan goreng sayap ayam hingga matang kecoklatan, angkat dan ketepikan.
  3. Tumis mentega, bawang bombay hingga harum dan layu, tambahkan kicap Inggeris, kicap manis, gula, garam, pati serbuk dan serbuk lada. Tuang setengah gelas air, kacau rata.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng, campur dengan sos, kacau rata dan masak hingga bumbu meresap.
  5. Sayap ayam sos mentega siap disajikan.

Resepi Masak Asem-asem Ayam Kampung

1:35 AM
Asem-asem Ayam Kampung, resepi masakan ayam asem by Nia.
Resepi Masak Asem-asem Ayam Kampung

Bahan-bahan ::


  • 500 gr Ayam Kampung (Di presto)
  • 1 Buah Manisa / Labu siam (Iris dadu)
  • 2 Buah Lobak (Iris)
  • Kacang Kapri Secukupnya
  • 5 Belimbing Wuluh (Iris)
  • 1 Buah tomato (Iris)
  • Daun Bawang Secukupnya
  • Cabe Rawit Utuh Secukupnya
  • 1/2 sdt kaldu bubuk
  • 1/4 sdt Lada Serbuk
  • garam Secukupnya
  • gula Secukupnya
  • 800 ml Air
  • 3 sdm minyak goreng

Baca Juga: Ayam ala jepang

Bumbu Iris ::


  • 4 Siung Bawang Putih (Iris tipis)
  • 4 Siung Bawang Merah (Iris tipis)
  • 3 cm Lengkuas (dimemarkan)
  • 2 Lembar Daun Salam


Cara membuat ::


  1. Panaskan minyak, tumis semua bahan bumbu iris hingga harum..tuang air, masukkan daging ayam, beri garam, gula, pati serbuk dan lada bubuk..masak hingga air setengah mendidih, masukkan hirisan manisa / labu siam, lobak merah dan cabe rawit. Setelah kuah mendidih dan sayur-sayuran setengah matang, masukkan hirisan belimbing wuluh, tomato dan kacang kapri..masak sebentar saja, kemudian matikan api..terakhir taburkan dengan hirisan daun bawang.
  2. Asem-asem ayam kampung nan segar ini siap dihidangkan ..

Resepi Chicken Katsu Sos Teriyaki

1:19 AM
Assalamualaikum jumpa lagi di resepimasakan.info, menu ala-ala jepang..chikhen katsu sos teriyaki made in dapur kecil saya..mending bikin sendiri deh lebih puas kenyang pula 😀 insyaAllah enak deh
Resepi Chicken Katsu Sos Teriyaki

Bahan-bahan ::


  • 500 gr Daging Ayam Fillet (dihiris 1cm)
  • 250 gr Tepung Roti
  • Minyak Goreng Secukupnya
  • Bumbu Halus Rendaman ::
  • 2 Siung Bawang Putih
  • 1/3 sdt Lada Serbuk
  • 1/2 sdt kaldu bubuk
  • garam Secukupnya
  • 1/2 Gelas air

Bahan pencelup Kental ::


  • Sisa bumbu halus rendaman
  • 1 sudu besar Tepung Terigu
  • 1 sdm tepung tapioka / Kanji
  • * Bahan pencelup boleh diganti dengan pukulan telur ya ..
  • Bahan Sos ::
  • 1/2 ulas bawang bombai (Iris Halus)
  • 1 ulas bawang putih halus
  • Cendawan Kancing Secukupnya
  • 1 sudu makan Marjerin
  • 3 sudu makan Sos Teriyaki
  • 1 sudu makan Sos Tiram
  • 1 sudu besar sos Manis
  • 1/2 sudu teh Minyak Wijen
  • 1/2 sdt kaldu bubuk
  • 1/4 sdt Lada Serbuk
  • 1/3 sdt Lada Hitam (Boleh diskip)
  • garam Secukupnya
  • Gula pasir Secukupnya
  • 300 ml Air
  • Larutan Pengental ::
  • 1 sudu makan Maizena
  • 1/2 Gelas Air
  • * Kekentalan sesuai selera


Cara Membuat ::


  1. Siapkan bumbu halus & rendam daging ayam, diamkan 1 / 2-1 jam dalam peti sejuk. Setelah bumbu halus merasuk..pindahkan daging ayam dalam wadah. Sediakan campuran bahan pencelup kental. Celupkan daging ayam dalam bahan pencelup kemudian gulingkan kedalam tepung roti hingga rata..panaskan minyak, kemudian goreng daging ayam tadi hingga kuning keemasan / kecoklatan. Ketepikan.
  2. Membuat sos teriyaki..panaskan margarin, tumis bawang besar & bawang putih hingga harum..kemudian masukkan bahan lain, masak hingga mendidih kemudian tuang larutan pengental..masak hingga meletup-letup dan matang.
  3. Membuat salad sayur-sayuran ::
  4. Kol / kubis yang dihiris nipis (lobak merah / lobak saya tidak pakai) rendam di air panas yang sudah diberi garam & gula, rendam sebentar saja..angkat & peras..siapkan bekas beri sedikit cuka, aduk rata, salad siap.
  5. Pembentangan, iris chicken katsu & letakkan dalam pinggan kemudian siram dengan sos & lengkapkan dengan nasi hangat & salad sayur-sayuran serta mayonais.
  6. Chikhen katsu sos teriyaki ala saya siap dihidangkan ..
Sekian, semoga resepi ini bisa membantu bunda mencari ide memasak olahan daging ayam

Resepi Ayam Goreng Serundeng

1:15 AM
Ayam Goreng Serundeng, Serundeng is an Indonesian fried noodles coconut flakes, which is made from sautéing grated coconut. Resepi ayam ini By Nia Syifa
Resepi Ayam Goreng Serundeng
Resepi Ayam Goreng Serundeng

Bahan-bahan Ayam Goreng Serundeng


  • 1 kg Ayam Potong
  • 1/2 biji kelapa parut kasar (kelapa sedang saja)
  • 1 Liter Air
  • minyak Goreng
  • Bumbu halus ::
  • 6 Siung Bawang Putih
  • 3 cm Kunyit
  • 3 cm Jahe
  • 100 gr Lengkuas
  • 1 sdm Ketumbar
  • 6 Buah Kemiri
  • 50 gr Gula Merah
  • Bumbu pelengkap ::
  • garam Secukupnya
  • Penyedap rasa Secukupnya
  • Gula Pasir Secukupnya
  • 1 Batang Serai
  • 4 Daun Limau
  • 4 Daun Salam

Baca Juga : Rendang ayam sambal ijo

Cara membuat Ayam Goreng Serundeng


  1. Cuci bersih ayam potong, ketepikan.
  2. Masak potongan ayam dan air, masukkan bumbu halus dan bumbu pelengkap. Masak hingga setengah matang.
  3. Kemudian masukkan kelapa parut..aduk rata..masak hingga ayam empuk. Angkat dan toskan ayam dan parut kelapanya..biarkan hingga air tiris. Kemudian goreng ayam dan kelapa hingga kuning keemasan ..
  4. Ayam goreng serundeng siap disajikan dengan nasi hangat, sambal dan lalapan ..

Sambal Belacan

Agar tambah enak silahkan buat Sambal Belacan Goreng,By Nia Syifa

Bahan-bahan Sambal Belacan


  • 5 Cabe Merah (Pilihan)
  • 8 Cabe Rawit (Pilihan)
  • 3 Siung Bawang Putih
  • 5 Siung Bawang Merah
  • 100 ml Minyak Goreng
  • 2 Buah Tomat

Bumbu Pelengkap ::


  • garam Secukupnya
  • Gula Pasir Secukupnya
  • 1 sdt Terasi Udang / Secukupnya


Cara Membuat ::

Panaskan minyak, goreng semua bahan sambal hingga layu. Angkat dan tuang dalam cobek beri bumbu pelengkap, uleg hingga halus / kasar (sesuai selera). Kemudian pindah sambal tadi dalam kuali, beri secukupnya minyak dan lanjukan menggoreng kembali hingga matang.
Sambal terasi goreng siap disajikan.