Bahan-bahan ::
- 500 gr Daging Ayam Fillet (dihiris 1cm)
- 250 gr Tepung Roti
- Minyak Goreng Secukupnya
- Bumbu Halus Rendaman ::
- 2 Siung Bawang Putih
- 1/3 sdt Lada Serbuk
- 1/2 sdt kaldu bubuk
- garam Secukupnya
- 1/2 Gelas air
Bahan pencelup Kental ::
- Sisa bumbu halus rendaman
- 1 sudu besar Tepung Terigu
- 1 sdm tepung tapioka / Kanji
- * Bahan pencelup boleh diganti dengan pukulan telur ya ..
- Bahan Sos ::
- 1/2 ulas bawang bombai (Iris Halus)
- 1 ulas bawang putih halus
- Cendawan Kancing Secukupnya
- 1 sudu makan Marjerin
- 3 sudu makan Sos Teriyaki
- 1 sudu makan Sos Tiram
- 1 sudu besar sos Manis
- 1/2 sudu teh Minyak Wijen
- 1/2 sdt kaldu bubuk
- 1/4 sdt Lada Serbuk
- 1/3 sdt Lada Hitam (Boleh diskip)
- garam Secukupnya
- Gula pasir Secukupnya
- 300 ml Air
- Larutan Pengental ::
- 1 sudu makan Maizena
- 1/2 Gelas Air
- * Kekentalan sesuai selera
Cara Membuat ::
- Siapkan bumbu halus & rendam daging ayam, diamkan 1 / 2-1 jam dalam peti sejuk. Setelah bumbu halus merasuk..pindahkan daging ayam dalam wadah. Sediakan campuran bahan pencelup kental. Celupkan daging ayam dalam bahan pencelup kemudian gulingkan kedalam tepung roti hingga rata..panaskan minyak, kemudian goreng daging ayam tadi hingga kuning keemasan / kecoklatan. Ketepikan.
- Membuat sos teriyaki..panaskan margarin, tumis bawang besar & bawang putih hingga harum..kemudian masukkan bahan lain, masak hingga mendidih kemudian tuang larutan pengental..masak hingga meletup-letup dan matang.
- Membuat salad sayur-sayuran ::
- Kol / kubis yang dihiris nipis (lobak merah / lobak saya tidak pakai) rendam di air panas yang sudah diberi garam & gula, rendam sebentar saja..angkat & peras..siapkan bekas beri sedikit cuka, aduk rata, salad siap.
- Pembentangan, iris chicken katsu & letakkan dalam pinggan kemudian siram dengan sos & lengkapkan dengan nasi hangat & salad sayur-sayuran serta mayonais.
- Chikhen katsu sos teriyaki ala saya siap dihidangkan ..
Sekian, semoga resepi ini bisa membantu bunda mencari ide memasak olahan daging ayam