Bahan-bahan Sayap Ayam Sos Mentega
- 500 gr Sayap Ayam
- 1/2 Buah Limau Nipis, peras
- 2 Siung Bawang Putih halus
Bahan Sos:
- 1 buah Bawang Bombay iris
- 3 sdm mentega / margarin
- 1 sudu besar sos Inggeris
- 1 sudu teh Kicap Manis
- secukupnya Gula
- secukupnya Garam
- 1/2 sudu kecil Sup serbuk
- 1/4 sdt Lada Serbuk
- 1/2 Gelas Air
Baca Juga; Resepi ayam masak asem
Cara Membuat Sayap Ayam Sos Mentega
- Cuci sayap ayam hingga bersih kemudian lumuri potongan ayam dengan air perasan jeruk nipis, bawang putih dan garam. Aduk hingga rata. Biarkan 10 minit.
- Panaskan minyak dan goreng sayap ayam hingga matang kecoklatan, angkat dan ketepikan.
- Tumis mentega, bawang bombay hingga harum dan layu, tambahkan kicap Inggeris, kicap manis, gula, garam, pati serbuk dan serbuk lada. Tuang setengah gelas air, kacau rata.
- Masukkan ayam yang telah digoreng, campur dengan sos, kacau rata dan masak hingga bumbu meresap.
- Sayap ayam sos mentega siap disajikan.