Untuk membuat onde-onde kita perlu menyediakan yang namanya biji wijen, dan kacang hijau. Sebenarnya boleh saja resepi onde-onde dikreasi dengan pelbagai jenis keinginan. Berikut adalah ciptaan-ciptaan dari para bunda dari facebook yang lengkap dengan gambar yang berhasil dirangkum blog resepimasakan , tempat kongsi resepi terbaru terlangkap
Onde-onde ala Chichi Sri Sulastri
Onde-onde ala Chichi Sri Sulastri |
- 200 gr tepung ketan
- 50 gram tepung beras
- 70 gr gula pasir
- 100 gr kentang kukus, haluskan
- 100 ml air
- 1 bks kara kecil
- bijan putih sscukupnya
- 1/2 sdt vanili
- sedikit garam
Bahan Isi
Saya pakai bubur kacang yang tidak abis lalu di keringkan sehingga air nya menyusut
Cara membuat:
- Masak sambil di aduk-aduk hingga bubur kacang ijo menyusut air nya dan kalis atau boleh di pulung
- Campur tepung ketan putih, kentang yang telah dihaluskan,, vanila dalam bekas berasingan
- Lalu aduk-aduk hingga rata dan beri air santan yang sudah di panaskn beserta gulanya sedikit-sedikti hingga adunan dapat di pulung
- Ambil adunan seberat kurang lebih 25 gr, isi dengan kacang ijo yang telah dibulatkan juga.
- Setelah semua adunan selesai di isi kacang ijo
- Sekarang siapkan air matang dalam mangkuk lalu celupkan tangan supaya basah dan kepal-kepal adunan yg telah di pulung lalu gulingkan ke dalam bijan
- Terakhir panaskan minyak dengan api kecil sahaja.
- Masukan onde ke dalam minyak yg tidak begitu panas ... biarkan dulu ... setelah onde terapung di permukaan minyak besarkan api ... bolak balik onde hingga berwarna kecoklatan ...
- Angkat dan tiriskan di tissue dapur agar minyak yg ada di onde berkurang
Onde-onde Ubi Ungu ala Wulandari.
kulit:
2 kg ubi ungu (kupas kukus)
500 gr tepung ketan
250 gr tepung tapioka / sagu
250 gr gulpas
1 sdt garam
air secukupnya
isi:
250 gr kcng ijo (tanpa kulit) kukus
1/2 sudu kecil garam
4 sudu gulpas
1/2 sudu teh vanilli serbuk
Taburan: 150 gram bijan
Cara membuat:
Isi: campur smua bahan aduk rata.
Pulung / bentuk bulatan sebesar kelereng. Ketepikan.
kulit:
Ubi ungu tumbuk halus (biarkn di angin-angin agar sejuk);
Stelah sejuk campur smua bahan kecuali air. Aduk rata.
Masukkn air sedikit "sambil d kacau hingga adunan tidak melekat d tangan & dpt d bentuk.
Ambil sedikit doh bentuk bulat lalu isi dgn isian (kcng hijau).
Gulirkn rata d bijan.
Adunan siap d goreng dgn api sedang.
(Onde "matang jadi 60 butir)