Resepi Rendang Ayam Sambal Ijo

1:10 AM
Resepi Rendang Ayam Sambal Ijo, sambal cili ijo / hijau atau juga boleh cuba cili padi yang pedas, tentu membuat rasa ayam ini enak sekali, jom kita bahas resepi olahan daging ayam ini
Resepi Rendang Ayam Sambal Ijo

Bahan-bahan rendang ayam:


  • 1 ekor daging ayam potong 12
  • 3 butir kelapa ambil santan kentaly aja
  • 1/4 cili merah kriting
  • 2 batang lengkuas yg agak muda
  • 10 butir bawang merah
  • 5 butir bawang putih
  • 5 butir kemiri
  • 1/2 butir pala
  • Halia seruas ibu jari
  • 5 lembar daun jeruk
  • 3 batang serai
  • Selembar daun kunyit ..

* Bumbu yang di haluskan *
Cili merah Bawang merah Bawang putihi Kemiri Kepala Halia Lengkuas Garam Gula pasir Boleh juga beli rempah giling di pasaran yg sudah jadi,

Cara membuatnya:

1. lumuri ayam yang sudah di potong2 dengan bumbu yg sudah di giling tadi
2. Rebus santan kental tadi bersama daun limau daun kunyit dan daun serai hingga keluar minyaknya
3. masukan ayam bersama perapan Aduk2 terus agar tidak menjadi panas tambahkan garam dan gula pasir aduk2 terus sampai rempah kering dan matang Setelah matang angkat dan sajikan Taburkan bawang gung jika suka ...

* Sambal ijo *


Bahan Sambal Ijo

cabe ijo, Bawang merah, tomato ijo, Garam, Gula, Sasa bila suka

* Cara membuat *

1 Rebus cili bersama bawang merah Jangan terlalu lama merebusy agar warnanya tetep hijau segar ..
2 Angkat dan toskan
3 Ulek cili bersama bawang dan tomato ijoy ...
4 Panaskan minyak goreng, dan tumis cili yang sudah di ulek .. Tambah garam dan gula pasir beri sasa bila suka gurih ..

Nota: tomato gak perlu ikut di rebus cukup potong2 dan ulek kasar bersama cili dan bawang yg sudah di rebus

* Daun ubi kayu rebus *


Bahan:
Daun singkong Garam 1/2 sudu teh Soda kuih ..
Cara membuat Rebus air dalam periuk .. Setelah mendidih beri garam, dan soda kue, masukkan daun singkongy .. Tutup periuk sebentar dan balik daun singkongy tutup lg sebentar sampai daun ubi empuk .. Angkat dan sajikan ..

Nota: 1 Soda kuih di pakai agar daun singkong cepet empuk dan tidak perlu lama2 merebusy..dan warnay tetap hijau segar .. 2 jika ingin warna lebih hijau, setelah di angkat dari periuk rebusan..cuci daun ubi kayu dengan air sejuk .. Di jamin warnay tetep hijau segar

Hmm nyamnyam, yummy, sedap sekali bunda. Terima kasih, lihat juga resepi ayam lainnya di blog resepi masakan

Share this :

Previous
Next Post »