Baca Juga : Telur KicapBumbu Bali adalah gabungan berbagai macam rempah, terutama cili dan asam, sehingga rasanya gurih-asam-pedas. Bumbu Bali ini boleh digunakan sebagai bumbu siram untuk sumber protein yang kita gunakan, contohnya telur, tahu, tempe, daging ayam / lembu, dll.
Sekarang, yuk cuba Resipi Telur Bumbu Bali kami. Selamat mencuba!
Bahan-bahan:
- 5 butir telur ayam / itik
- 1 batang serai, memarkan
- 3 sudu makan kicap manis
- minyak goreng
Bumbu dihaluskan:
- 8/10 buah cabai merah, buang bijinya
- 6 butir bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- ½ cm halia
- 4 buah kemiri sangrai / panggang
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan gula merah
- 1 sudu teh asam
Cara membuat Telur Goreng Bumbu Bali
- Rebus telur dengan air mendidih selama 15 menut hingga matang, angkat dan masukkan dalam air sejuk, lalu kupas
- Beri beberapa keratan pada permukaannya. Goreng hingga kecoklatan, tiriskan
- Tumis bumbu yang dihaluskan dengan 3 sdm minyak goreng hingga harum
- Masukkan serai, aduk hingga layu, beri air sebanyak 150 cc
- Didihkan, masukkan telur dan kicap. Bubuhkan gula dan garam sesuai selera. Masak hingga bumbu mengental
Anda boleh menggunakan telur ayam atau itik, atau telur puyuh sesuai selera. Jika saiz telur terlalu besar, anda boleh membelahnya menjadi dua. Kalau keluarga anda suka tahap pedas yang lebih tinggi, tambah cili padi mengikut selera atau hidangkan bersama sambal kegemaran keluarga. Yuk dicuba di rumah! kunjungi selalu http://www.resepimasakan.info