Setelah di ratakan didalam loyang, sejukkan di dalam peti sejuk, kek batik siap di nikmati. Anak-anak kita pun yang tingkat sekolah rendahh juga boleh cuba membuatnya sendiri dalam mengisi masa lapang cuti sekolah.
Resepi Kek Batik |
Baca Juga: Resepi Kek batik coklat
Jom kita mula resep kue batiknya.
Resepi Kek Batik Sedap dan Simple
Bahan-bahan
Credit : fizalgk |
- 200gr milo
- 250gr butter
- 3 sidu makan serbuk koko
- 1 tin kecil susu pekat manis
- Biskut marie/cracker secukupnya
Cara membuatnya:
1. Alaskan loyang dengan plastik, biarkan plastik melebihi loyang supaya senang nak keluarkan kek bila dah sejuk.
2. Cairkan butter alam kuali dengan mengggunakan api kecil.
Credit : fizalgk |
3. Setelah cair, masukkan susu, milo sedikit demi sediki gaul hingga sebati & masukkan juga serbuk koko.
Credit : fizalgk |
4. Gaul sampai halus dan tak berketul lagi. (gunakan hand whisk)
Credit : fizalgk |
5. Setelah pekat, susun biskut marie dalam loyang kemudian curahkan sebahagian adunan tadi dan ratakan, lapis lagi biskut marie, curahkan adunan ratakan. Ulang hingga habis adunan dan sejukkan dalam peti ais.
Kek Batik Sedap dan Simple sedia untuk di nikmati.
Credit : fizalgk |
Cuba lihat juga video salah satu cara buat kek batik ini.
Sekian dan terima kasih, jom lihat resepi kek lainnya di resepimasakan.info