Bahan-bahan
- 1 kg udang besar- gunting muncungnya, cuci dan toskan
- 1 sudu kecil serbuk kunyit +1 sudu kecil garam-utk goreng udang
- 1/2 cawan sos cili
- 1/2 cawan sos tomato
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 biji tomato - dadu kasar
- garam cukup rasa @ 1 sudu kecil kiub maggi cukup rasa
- 1/2 cawan air panas
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar cili kisar
- minyak secukupnya
- 1 labu bwg besar
- 4 ulas bwg putih
- 6 biji cili padi
- 2 btg serai - di ketuk
- 1 btg kulit kayu manis
- Udang yg telah di gaul dngn garam dan serbuk kunyit,hendaklah di goreng sehingga masak.Ketepikan.
- Masukkan 1/4 cawan minyak dlm kuali dan tumiskan bahan2 hiris hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar, biar sedikit garing.Guna api perlahan je.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap manis - gaul sebati di ikuti 1/2 cawan air panas.
- Sesuaikan rasa garamnya @ masukkn maggi cukup rasa, apabila kuah @ sosnya sedikit pekat, masukkn tomato - kecilkn api. Biar kuah mereneh perlahan-lahan hingga tomato layu.
- Masukkan udang yg telah di goreng tadi dan gaul rata sebentar. Tutupkan api dan bolehlah di hidangkan bersama nasi putih.