Resepi Ayam Sapit Istimewa!! | Try yer semua, cuba sekali mau berkali-kali..hehee..jom masak
Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam di potong 12 Atau 5 Keping Peha Ayam
- 3 biji buah keras - ditumbuk halus
- 4 cm (1.5 inch) lengkuas - dikisar
- 4 cm (1.5 inch) halia - dikisar
- 4 ulas bawang putih - dikisar
- 2 biji bawang besar - dikisar
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 batang serai - di titik
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar (coriander)-
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis (fennel)
- 1/2 sudu teh serbuk jintan putih (cumin)
- Bahan-bahan di atas digaulkan pada ayam dan perapkan dalam 1/2 atau 1 jam
- 100ml krim santan
- 6 helai daun limau purut
- Garam & Gula secukup rasa
- Rempah 4 sekawan (buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan kayu manis)
- Minyak masak untuk menumis
Cara penyediaanya:
- Rempahkan ayam dengan serbuk2 rempah kunyit, ketumbar, jintan manis & putih, perapkan dalam setengah atau satu jam.
- Panaskan minyak di kuali, letakan serai nya, bahan rencah2 yang di kisar.
- Goreng hingga ia wangi.
- Letakan 1 cawan air dan letakan daun limau purut.
- Letakan ayam yang sudah di perap, bersama garam dan gula secukup rasa.
- Masak hingga ayam nya masak dan biarkan kuah nya pekat sedikit.
- Letakan krim santan pada kuahnya, gaulkan rata2.
- Bila ayam sudah masak, angkat ayam2 nya.
- Goreng ayam di kuali tanpa minyak, golek2kan supaya ada bekas tanda2 bakar.
- Boleh di letakan di ketuhar (api atas 170C atau panggang di atas bara arang).
- Bila disajikan tuangkan kuah di atas ayam nya.
- Sesuai di sajikan dengan lontong, ketupat atau nasi putih bersama hidangan juadah lain.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Asal : Rozita Hassan
Oleh : Joha Hassan
Resepi Ayam Sapit Istimewa