Resepi Lapis Tepung Beras |
Bahan Lapis Tepung Beras
- 1,000 ml santan, dari 1 1/2 butir kelapa
- 1 sudu teh garam
- 3 helai daun pandan
- 250 gr tepung beras
- 100 gr tepung kanji (saya pake tepung tapioka)
- 300 gr gula pasir
- 50 ml air daun suji + pandan
- Pwarna makanan warna merah
Cara Buat Lapis Tepung Beras
- Masukkan santan, garam, daun pandan kedalam periuk, jerang di atas api, masak sambil diaduk2 hingga agak mendidih.sisihkan
- Campur tepung beras, gula pasir, ubi kayu (kanji), aduk rata.Tuang santan sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga adunan licin.
- Bagi adunan menjadi 3 bagian.Campur satu bahagian dengan air daun suji + pandan, satu bahagian lagi berwarna putih,
- Lalu merebak loyang dengan minyak hingga rata, kemudian masukkan - + 100 ml adunan berwarna hijau lalu kukus selama 5 minit, lalu tuang kembali adunan berwarna putih kukus kmbali 5 minit, tuang kembali adunan berwarna merah kukus semula 5 minit, lalukan hingga adunan habis , lalu kukus kmbali selama 30 minit.
- Angkat, keluarkan dari dangdang, sejukkan, keluarkan dari loyang kemudian potong2.
Nb: tutup dangdang harus bersalut tuala bersih, agar wap air tidak menitis
Santan yang akan digunakan harus hangat2 kuku.
3 helai daun pandan dan 12 lembar daun suji, tumbuk / blender tambah 30 ml air, peras, saring airnya sebanyak 50 ml.
Demikian resepi kali ini, coba tengok juga resepi nugget jagung sebelumnya