Resipi Tepung Rangup Fried Squid, Sedap, Dan Sedap - Lebih ya bosan dengan makan daging. Lazat untuk makan? Jiran berkata lazat untuk makan ikan masin. Secara kebetulan ikan bilis, jadi kepikiran mewujudkan hidangan sotong. Bagaimana jika kita membuat calamari goreng? Well, idea-idea yang baik tuh calamari goreng. Squid boleh diperolehi daripada pasaran, hanya membeli bahan-bahan asas yang mudah didapati di pasaran atau pasar raya berdekatan.
Bagaimana untuk membuat ia sangat mudah, anda tahu, anda hanya ikut langkah di bawah yang telah dibincangkan oleh pasukan + ResepiiMasakan.info. Di sini memakai resipi tepung yaa, bukan tepung roti: D.
Bagaimana untuk membuat Crispy Fried Squid Makan, Delicious, Dan Sedap
Peralatan yang diperlukan untuk membantu Resipi goreng calamari rangup dan lazat
Bahan utama:
- 500 gram sotong (Dak perut beliau kulit luar bersih. Basuh dan potong sekitar. Rendam sotong selama 15 minit pada geprek 2cm halia, 1/4 sudu teh bawang putih halus, lada dan sedikit garam. Kemudian mengalirkan secara ringkas.)
Dyers bahan-bahan tepung doh (Kacau semua bahan-bahan mencelup ke dalam adunan adalah tahap sederhana licin dan berkrim):
- 100 gram tepung protein gandum adalah
- 1/2 sudu besar bawang putih serbuk
Bahan-bahan salutan tepung (diayak bersama):
- 200 gram tepung gandum protein tinggi
- 1/2 sudu teh garam (atau secukup rasa)
Bagaimana untuk membuat sotong goreng adalah lazat dan rangup
- Masukkan keping sotong satu demi satu ke dalam tepung Dyers campuran, menghisap dan lif. Kemudian gulung keping sotong untuk bahan serbuk dengan lapisan mukadimah dihancurkan kering dan keriting
Beritahu Mel Crispy Fried Squid Dan Crisp- Apabila menggoreng tepung sotong, membuat api menjadi besar selagi tidak terlalu besar. Kerana jika api kecil atau midsize, hasilnya akan menjadi sotong yang sukar. Jadi, jika kita makan rasanya makan getah. Hehehe. Manakala jika kita memasak dengan api yang tinggi, akan hasil cepat kering dan rangup. Dan di mana sotong terlalu lembut.
- Mengapa salutan tepung perlu menggunakan tepung protein tinggi? Jawapannya mudah, kerana tepung protein yang tinggi akan menghasilkan lapisan rangup tepung dan rangup tahan lama walaupun sejuk. Apabila terpaksa menggunakan tepung protein rendah atau terlalu tidak apa-apa tetapi renyahnya tidak tahan lama sebagai tepung protein tinggi.
Photo: aliyamuafa.files.wordpress.com || Resipi: diahdidi