Add caption |
Resepi Ayam Lada Hitam I
Bahan Bahan:
- 1 ekor ayam, bersihkan dan potong menjadi 10 bahagian atau sesuai selera
- ½ lada hijau saiz sedang
- ½ lada merah saiz sedang
- ½ paprika kuning saiz sedang
- 1 buah bawang bombay, iris memanjang
- 1 sudu teh lada hitam serbuk
- 3 sendok makan kecap manis
- 500 ml air untuk merebus ayam
- 250 ml air
Bumbu halus:
- 3 buah cabe rawit merah, atau sesuai selera
- 2 ulas bawang putih
- 3 butir bawang merah
- ½ sudu makan garam
Nah Jika semua bahan utama dan bumbu halus sudah dipersiapkan, selanjutkan kita mula cara membuat ayam lada hitam yang lazat, sihat dan higienist.
Cara Membuat Ayam Lada Hitam
- Rebus daging ayam yang sudah dibersihkan dan di potong-potong tadi dalam setengah liter air selama kurang lebih setengah jam, atau sehingga kematangan ayam 75%
- Setelah matang, buang airnya dan angkat daging ayam, lalu mengalirkan airnya
- Sediakan kuali dan panaskan minyak. Setelah minyak cukup panas, tumis bumbu halus hingga tercium aroma harum
- Tambah bawang Bombay, teruskan menumis lalu tambahkan semua potongan lada. Tumis hingga lada setengah layu
- Setelah lada setengah layu, masukkan ayam yang sudah di rebus tadi. Aduk-aduk hingga semua bahan sebati
- Tambah lada hitam serbuk dan kicap manis. Aduk merata, dan masak hingga ayam dan bahan-bahan yang lain matang sempurna
- Setelah matang, sajikan pada piring saji. Sesuai ditemani dengan nasi hangat atau kentang goreng / rebus + buah-buahan untuk menambah nilai pemakanan.
- Nah, resipi ayam lada hitam siap untuk dimakan bersama keluarga tercinta. Andapun boleh cuba resipi ayam lain seperti Resipi ayam bakar madu yang kami sajikan pada blog resepimasakan.info ini.
Resepi Ayam Lada Hitam II
Bahan :
- ½ ekor Ayam, cuci bersih
- 1 buah bawang bombay, iris
- 1 bks kecil kecap manis
- 1 sdm saus tiram
- Garam secukupnya
- Air secukupnya
Bumbu halus:
- 1 sdt lada hitam
- 2 siung bawang putih
- 5 siung bawang merah
- Cara membuat :
Tumis bumbu halus, masukkan bawang Bombay aduk sampai layu dan harum. Masukkan ayam, kecap, saus tiram, garam & air, biakan mendidih dan ayam matang, siap disajikan.
Nb: kuah/sausnya bisa dijadikan cocolan brokoli rebus atau sayuran lainnya, hmm...anggap saja makan di resto.
Baiklah cukup sekian selamat mencuba dan berkreasi dengan masakan khas Nusantara.
Tag:Resep Ayam Fillet Lada Hitam, Ayam Masak Lada Hitam, Resep Saus Lada Hitam Enak, Resep Lada Hitam, Ayam Goreng Lada Hitam, Cara Membuat Saus Lada Hitam Sendiri, Ayam Lada Hitam Solaria,
Tag:Resep Ayam Fillet Lada Hitam, Ayam Masak Lada Hitam, Resep Saus Lada Hitam Enak, Resep Lada Hitam, Ayam Goreng Lada Hitam, Cara Membuat Saus Lada Hitam Sendiri, Ayam Lada Hitam Solaria,