Ramai juga kawan2 yg dah mencubanya, antaranya Amie, K.Madihah, K.Ummi dan Zaliedana. Semuanya kata sedap sangat....kawan2 yg lain tu bila lagi nak mencubanya. Kalau teringin nak merasa tu cubalah sendiri ya...mmng sedap sangat. Terima kasih juga pada penyumbang resepi Kak Maria Hakem. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Jom semak resepi mudah ni.
Bahan-Bahan:
- 700 gm daging - potong lebar dan nipis
- 2 batang serai - dititik
- 500ml santan pekat
- 2 sudu besar kerisek
- 1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals)
- minyak utk menumis
- 1 labu bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 3 cm lengkuas
- 15 biji cili kering- Yatie guna 1 cawan cili kisar
- 3 cm kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 biji bawang merah-hiris-Yatie tambah
- 2 ulas bwng putih-hiris -Yatie tambah
- Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar bersama serai sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
- Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.
- Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat. Masukkan kerisek dan gaul rata. Masak sehingga daging empuk.