Bahan-Bahan
- 1 kg udang sederhana besar
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil garam
- minyak masak secukupnya
- 1 sudu besar lada hitam-kisar kasar
- 1 tangkai cili merah*
- 1 tangkai cili hijau*(*potong serong)
- Daun sup secukupnya-hiris halus
- 1/2 btng lobak merah-potong ikut suka
- 1 biji tomato- belah 4
- 1 labu bawang besar-potong bulat
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 3 sudu besar kicap jalen manis
- 3 sudu besar sos lada hitam
- 1/2 cawan air+1 sudu kecil tepung jagung (bancuh bersama)
- Udang gunting muncungnya, di bersihkan, cuci dan toskan.
- Lumurkan udang bersama serbuk kunyit dan garam.
- Goreng sehingga masak. Angkat, toskan dan ketepikan dulu.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan2 hiris sehingga sedikit layu. Masukkan bahan2 sos dan gaul rata.
- Masukkan lada hitam kasar, cili hijau, cili merah. Masukkan udang yg di goreng tadi. Gaul rata.
- Masukkan bawang besar yg di potong bulat dan tomato. Gaul rata. Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu. Perasakan, sekiranya dah ok...matikan api dan bolehlah di angkat dan hidangkan.
- Taburkan dngn hirisan daun sup. Sedap di makan bersama nasi putih panas.