resepimasakan.info-Resipi pengat pisang - Pada hujung minggu mak-mak mesti pening kanak-kanak di rumah untuk memasak apa ramai kanak-kanak tidak bermain di luar rumah. Buka peti sejuk juga ternampak pisang yang tidak mempunyai tanduk dalam masakan. Juga merasa pisang sangat masak, jadi tinggal di rumah untuk berhenti di hadapan kedai untuk membeli susu.
Resipi Pisang Nangka pengat
Bahan-bahan untuk pisang sangat:- 15 biji dihiris pisang di serong
- 1 kg susu
- 3 keping gula Melaka
- 2 3 sudu besar gula
- 3 helai daun pandan di koyak dan nod
- 1/2 cawan sagu
Cara membuat pisang sangat:
- Tambah santan, pisang dan daun pandan ke dalam periuk dan masak sehingga pisang lembut kelihatan .
- Kacau sentiasa untuk mengelakkan pecah minyak kelapa.
- Masak gula merah dan gula pasir dalam periuk air untuk gula.
- Masukkan air itu sedikit gula ke dalam periuk pisang.
- Masukkan santan dan garam. Kacau seketika.
- Laraskan rasa dan padamkan api.
- Basuh dengan sagu dan saliran yang baik.
- Panaskan air di dalam periuk yang lain sehingga mendidih.
- Masukkan sagu dan kacau sehingga tiada bahagian yang boleh dilihat putih.Angkat dan saliran yang baik. Lulus di bawah air paip dan kacau untuk menghapuskan beberapa sagu.
- Masukkan sagu ke dalam periuk demikian. Kacau sehingga sebati.