resepimasakan.info-Bubur Resipi Lemu Khas Sederhana Natural Green Bandung Anak. Bubur Sunda lemak hijau kerana ia dibuat daripada tepung beras yang telah diberikan supaya pandan warna hijau, sebenarnya ini bubur lemak di Jawa Timur, Jawa Tengah, Solo, dan Maldives, yang lebih dikenali sebagai bubur preskripsi, tetapi warna semula jadi beliau adalah putih dan boleh dimakan kepada keadaan panas atau suam, jika cinta, cinta, america bubur ini warna hijau Bumbum dengan pewarna atau semula jadi pes pandan pandan dan dimakan dengan ais sehingga keadaan sejuk dan segar dengan santan dan sos gula kelapa yang manis.
Gambar Bubur Lemu Green |
Bagaimana berminat untuk membuat sendiri di rumah? kerana sudah jarang cinta jenis ini makanan, mungkin telah terhakis oleh pelbagai jenis makanan puri dan minuman popular yang lain. Salah satu yang terkenal adalah bubur bubur lemak elkaje montel.
bubur Lemu RESIPI GREEN
Bahan-bahan:
- 500 gram beras
- 1 sudu kecil garam
- 2 daun pandan
- 1 sudu kecil pandan paste
- 2.5 liter susu dari 1 kelapa
- kiub ais secukup rasa
- 250 gram gula perang
- gram gula 100 ml
- 1/2 sudu teh tepung jagung, dibubarkan dalam 3 sudu air
- 400 ml air
- 500 ml santan pekat
- 1/2 sudu kecil garam
- Larutkan tepung beras dengan santan, kacau rata. Tambah garam, daun pandan dan pes pandan. Reneh dengan api perlahan, kacau, kacau sehingga bubur pekat dan masak. Keluarkan dan biarkan sejuk.
- Gula Sauce: Campurkan gula perang, gula pasir dan air. Masak hingga mendidih dan gula larut. Tuangkan larutan tepung jagung sedikit sambil terus kacau, lif.
- Sauce kelapa: Campurkan santan dan garam. Masak hingga mendidih sambil kacau sentiasa. Keluarkan dan ketepikan.
- Ambil lemak bubur dengan pisau (membentuk lembaran tebal). Dimasukkan ke dalam mangkuk. Taburkan dengan sos gula dan sos santan. Menambah ketulan ais dan hidangkan sejuk.
SPECIAL RESIPI Mush Lemu SOLO
Gambar Complete solo Lemu bubur |
Nah, itu perbezaan bubur masakan Bandung lemak Sunda dengan buburan lemak dari Solo menjadi perbezaan yang jelas yang mana satu gula dan satu masin dan pedas. Seperti yang telah menulis artikel bubur lemak solo, kemudian resipi berikut dengan hiasan buburan solo obes.
Bahan-bahan:
- 200 gram putih panjang bijirin PureGreen beras, basuh dan rendam selama 2 jam dengan air
- 2 daun bay
- 2 daun pandan
- 1 batang serai
- santan pekat 1 liter
- 2 sudu kecil garam
- Rebus beras dengan daun bay, daun pandan dan serai, sehingga lembut.
- Masukkan santan dan garam, kacau sentiasa sehingga pekat dan bubur licin, lif.
- Sambal Goreng krecek, Opor Ayam Telur
KHAS RESIPI sambal goreng krecek SOLO
Bahan-bahan:
- 100 gram kulit kerecek
- 750 cc santan pekat
- minyak masak secukup rasa
- 3 cili merah, mengeluarkan kebanyakan benih, keping
- 2 sudu besar Ebi
- 2 daun bay
- 2 cm lengkuas , memecahkan
- 2 sudu besar gula perang
- 6 bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 5 cili merah, pilihan
- Garam secukup rasa
- Panaskan 2 sudu besar minyak, tumis hirisan lada merah satu minit sehingga layu, keluarkan dan longkang.
- Heat 3 sudu besar minyak, rempah tanah tumis sehingga wangi. Tambahkan udang kering, daun bay, halia, dan gula dan kacau rata.
- Tambah kacang dan kacau Tolo cili merah dan kacau rata. Tambah susu beransur-ansur, kacau, kacau.
- Setelah mendidih dan kuah agak merosot, masukkan kerecek, kacau, keluarkan dari haba.
beg resipi ayam DAN TELUR KHAS SOLO
Bahan-bahan:
- 500 gram ayam, potong
- 700 susu cc santan pekat
- 1 batang serai, dihancurkan
- 2 cm lengkuas, memecahkan
- 2 daun bay
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar gula perang
- 6 bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 sudu ketumbar
- 1/2 sudu teh lada
- 5 telur hazelnut
- Garam secukup rasa
- Panaskan minyak, tumis rempah tanah sehingga wangi. Masukkan serai, daun, dan halia dan kacau rata.
- Masukkan ayam dan gula perang, dan masak hingga ayam berubah warna. Masukkan santan dan masak, kacau, kacau supaya susu tidak pecah.
- Tambah telur dan masak sehingga mendidih dan rasa bergaul.
- Hidangkan puri dalam mangkuk dengan hiasan.