spageti bolognese Resipi Ini adalah lazat dan mudah. Bagi mereka yang suka makan spaghetti, boleh cuba resipi ini. Ia adalah baik. Anak-anak saya juga suka makan dan mereka makan juga meningkat. Ramai yang telah mencuba resipi ini dan kesedapan berkata.
Resipi Spaghetti Bolognese
Bahan-bahan untuk spageti bolognese:
- 500 spageti gm sepakej
- 500 gm daging lembu cincang
- 200 ml susu
- 1 biji bawang besar dicincang halus kuning
- 1 ulas bawang putih dicincang halus
- 1 medium tin tomato puri
- 4 tomato masak, dipotong dadu segar
- 1 kecil kayu dipotong dadu lobak merah
- 2 batang saderi di dadu kecil
- 1 boleh dihiris cendawan butang dalam
- 1 saham daging lembu kiub
- 1/2 sudu teh oregano kering herba
- 3 sudu besar minyak zaitun
- mentega 2 sudu
- garam dan gula secukup rasa
Bagaimana untuk membuat spageti bolognese:
- Rebus 2 liter air dalam periuk besar dan masukkan 2 sudu teh garam.
- Masukkan spageti apabila air mendidih.
- Kacau sekali-sekala dan menambah satu sudu teh minyak zaitun.
- Apabila spageti lembut, keluarkan dari panas dan longkang.
Bagaimana untuk membuat sos kuah spaghetti bolognese:
- Panaskan minyak zaitun dan mentega ke dalam periuk yang tinggi dan dalam.
- Apabila mentega cair dan berbuih, tambah bawang dan bawang putih hingga layu.
- Tambah daging cincang manakala di ketukan.
- Goreng sehingga daging perangan.
- Tambah semua sayur-sayuran dan goreng sehingga lembut.
- Tambah susu dan diperkukuhkan api hingga mendidih susu dan kacau sentiasa.
- Apabila semua susu telah diserap dalam daging itu mengecap, tambah puri tomato dan tomato segar.
- Tambah 2 tin air ke dalam sos dengan penggunaan puri tomato dalam tin.
- Kacau sos manakala paip-paip sehingga tomato hancur.
- Tambah herba, kiub, garam dan gula secukup rasa.
- Mari mendidih lebih kurang 7 minit dan perlahankan api.
Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.