keamanan,
Serawa ubi kayu bersagu adalah pencuci mulut yang lazat dinikmati waktu petang seperti ini. Kombinasi lemak ubi kayu rebus dan gebu dipadankan dengan gula kelapa dan kelapa dan wangian meninggalkannya citarasa pandan..hmm terbuka. Boleh mengurangkan penggunaan gula untuk makan kurang manis dan juga boleh menggantikan santan dengan susu segar.
Resipi ini adalah mudah, seperti kita memasak sangat serawa atau yang lain, hanya ubi kayu perlu direbus sehingga lembut terlebih dahulu sebelum mengemukakan serawa.
Jika ada ubi kayu, boleh cuba resipi di bawah :)
hydropolis berawa OLEH SAGO
1 keping ubi kayu (dalam 500gm)
1 gula keping
1 1/2 cawan santan
2 cawan air
2 sudu sagu
1/2 cawan gula (kurang atau lebih; ikut kemanisan yang anda mahu)
1 helai daun pandan - dicincang dan menyimpulkan
garam
Kaedah:
1. Peel ubi kayu dan gentian sisa dibahagikan antara. Direbus dengan sedikit garam sehingga lembut dan longkang. Ketepikan seketika.
2. Dalam bekas lain, rebus hingga air sedikit mendidih. Masukkan sagu sagu dan kacau sehingga kembang.
4. gula Tambah, gula merah dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga mendidih lagi.
5. Tuangkan santan dan sedikit garam, kacau sehingga sebati.
6. Akhir sekali masukkan ubi kayu rebus dan masak sebentar. Ia boleh dihidangkan.