Tetapi ini nasi lemak masa boleh menjadi salah satu yang benar berkenan khas, sebagai tambahan kepada nasi ayam. Ia bukan sahaja dianggap sebagai suatu pembekalan petani, butalso dihidangkan di majlis-majlis orang Melayu kerana ia canregardless masa berkhidmat. Mari kita cuba untuk mencipta resipi dan sos kukus nasi lemak di rumah.
Resipi Nasi Lemak
Bahan-bahan untuk nasi lemak yang:
- 4 cawan beras - bersih dan longkang
- 5 bawang merah - nipis
- 3 ulas bawang putih - dihiris nipis
- Ginger ibu jari - cip nipis
- 2 cm kayu manis
- 10 ulas
- 1/2 sudu halba
- 4 cawan air
- 1 cawan susu kelapa
- 2 helai daun pandan - nod
- 2 sudu besar minyak masak untuk memasak sampai
- Garam secukup rasa
bahan-bahan untuk sambal nasi lemak:
- 1 biji bawang besar, dihiris
- 3 bawang merah, dicincang
- 1 ulas bawang putih, dicincang
- 4 sudu besar cili kisar
- A asam jawa sedikit
- 1 inci halia, dihancurkan
- 2 daun pandan, diikat
- 3/4 gula
- A sedikit gula dan garam
- Minyak untuk menggoreng
bagaimana untuk membuat nasi lemak:
- Didihkan air dalam periuk untuk mengukus pengukus beras.
- masa yang sama sementara menunggu wap air mendidih, panaskan minyak (boleh menggantikan dengan marjerin).
- Tumis semua bahan (bawang putih, bawang besar, halia, halba, kayu manis, bunga cengkih dan daun pandan) sehingga wangi.
- Kemudian, masukkan beras yang sudah dibasuh dan longkang ke dalam bahan tu kacau sehingga berkilat.
- Tambah santan atau kotak santan. Lebih sedap apabila dibuat dengan kelapa parut segar.
- Sebaik-baiknya pilihan ukuran kerana jika beras susu kukus itu masih keras, boleh renjiskan santan untuk melembutkan beras.
- Letakkan garam dan kacau sekali-sekala, dan tidak sentiasa dikacau kerana beras akan dipecahkan dan dimusnahkan.
- Apabila ia mula kering, boleh menimbulkan lebih kerap supaya beras itu berkerak di bahagian bawah.
- Apabila nasi telah kembang, bergerak ke dalam periuk pengukus yang mendidih.
- Tutup periuk jika anda mahu cepat memasak, biarkan selama 15-20 minit atau sehingga nasi masak.
- Pemindahan nasi di dalam bekas atau pinggan besar nasi lemak dan bersedia untuk berkhidmat.
Bagaimana untuk membuat nasi lemak sambal:
- Fry dicampur dengan minyak sehingga wangi.
- Tambah pes cili, halia, asam jawa dan daun pandan.
- terus tumis sehingga pecah minyak.
- Tambah air, gula, bawang, dan gula sedikut sedikit dan garam.
- Tumis sehingga pecah minyak lagi.
- Kemudian, masukkan ke dalam ikan bilis goreng sambal yang boleh membuat sos lazat. Boleh juga diasingkan daripada cili tu.
- Matikan haba dan pemindahan ke semangkuk cili.