keamanan,
Hari ini masak beriani nasi mengalu-alukan kanak-kanak yang baru sahaja pulang dari menghabiskan cuti Tahun Baru Cina di kampung. Err..gandingan tidak sesuai nasi Briyani, daging ayam yang dimasak meningkat dan tarikh disampaikan? Kira acilah ya. huru-hara pada pagi ini tidak mempunyai masa untuk mengambil langkah picture demi langkah. Seawal sebelum subuh untuk memasak segala-galanya kerana saya mahu dapat ditawan pejabat juga.
Briyani RICE
4 cawan beras basmathi
4 1/2 cawan air
beberapa titik kuning dan oren
1 sudu besar rempah beriani - Saya menggunakan faiza jenama
1/2 cawan susu
garam
Bahan Tumis
1 inci kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 ulas buah pelaga
3 ulas
2 helai daun pandan - diikat
1 labu bawang besar - dihiris
1 sudu besar minyak sapi 1 sudu besar minyak masak
Kaedah:
1. beras Basmati rendam selama 20 minit dan longkang.
2. Panaskan minyak dan tumis kacau. Kacau hingga harum, tambah rempah beriani sambil kacau lagi.
3. Tambah air dan susu serta kacau dan tambah garam secukup rasa dan secara ringkas reneh.
4. Masukkan beras dan masak nasi seperti biasa. Apabila nasi telah kering, beras rapuh dan taburkan dengan bawang goreng, kismis dan daun ketumbar. juga meletakkan titik warna kuning dan oren dan tutup periuk.
5. Haba lagi dengan api perlahan selama 10 hingga 15 minit sehingga nasi benar-benar masak. Selepas longgar lagi dan dihidangkan.
COOK AYAM ROS
1 ekor ayam - potong 12 (perap selama seketika dengan garam dan kunyit)
2 batang serai - melanda
Spice 4 gerombolan memasak ( 1 inci kulit kayu manis, 2 buah pelaga, 1 bunga lawang dan bunga cengkih 3)
1/2 cawan susu
2 helai daun pandan - pada koyak dan diikat
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh ketumbar tanah
3 sudu besar sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Blend bahan
1 halia inci
4 bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tomato
10 tangkai cili kering - rendam dengan air panas dan bersaliran
bagaimana untuk masak
1. ayam goreng dan ketepikan untuk seketika.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis rempah 4 rakan-rakan, bahan kisar, serai, jintan putih tanah, jintan putih, serbuk ketumbar dan daun pandan sehingga wangi. Tambah sedikit air dan susu sambil kacau.
3. Apabila sebati, masukkan ayam dan kacau hingga sebati. Masukkan juga sos tomato.
4. Renihkan cording untuk memasak dan rasa dengan garam dan gula. Selepas rasa dan boleh tutup api dan hidangkan dapur.