keamanan,
Kadang-kadang sarapan dengan Lodeh, nasi himpit dan kuah kacang adalah baik juga . Anak tidak mempunyai masa untuk memasak semua pagi kerana masa begitu sibuk untuk menyediakan kanak-kanak untuk sekolah dan bersedia untuk tempat kerja. kuah kacang yang saya masak malam tadi dan saya mempunyai mini berlian rebus pagi ini kerana dia bersedia Lodeh.
juga resipi biasa memasak setiap kali kita tiba lebar. Tempah diri :)
Lodeh DAN BERAS Sampit
bahan A -dikisar
3 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
4 tangkai cili
2 biji cili merah
2cm halia
2cm lengkuas
2cm kunyit
3 sudu kering udang
Bahan B
100gm udang
3 urat kacang
1 chestnut benih - dikupas dan dipotong memanjang
1/2 lobak merah - dihiris memanjang
100gm kubis - dipotong
2 keping tauhu - kiub cut
dua keping tempe - separuh dimasak goreng
100gm kering tauhu (fucuk) - direndam sehingga lembut
50gm Suun - direndam sehingga lembut
2 batang serai - melanda
250ml santan
garam dan gula secukup rasa
3cawan air
minyak masak
1. Put semua bahan-bahan ke dalam pengisar, kisar sehingga halus.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga wangi dengan serai dan minyak rehat.
3. Add santan dengan air dan kacau rata.
4. Selepas itu masukkan udang, kacang, lobak merah, tauhu, tempe, kubis, Suun tauhu kering dan kacau.
BEAN SOUP
bahan A
2 cawan kacang tanah
15 cili kering
belacan 1 / 2 inci
1 labu bawang besar - dicincang
Bahan B
1/4 cawan gula
1/4 cawan asam jawa
Garam secukup rasa
rasa Air
Bagaimana untuk membuat ia:
1. Goreng sehingga kacang rangup dan mengisar kasar.
2. goreng cili kering, belacan dan bawang dengan sedikit minyak dan campuran lancar.
3. Masukkan semua bahan campuran ke dalam periuk dan masukkan gula, jus asam jawa dan garam secukup rasa.
4. Seterusnya masukkan air secukup rasa dan masak secara ringkas hanya ikut kepekatan yang dikehendaki. Tutup api dapur.