RESIPI SWIRLY CHOCOLATE CHIPS and M & M CHOCOLATE COOKIES with NUTS
Bahan-bahan ayak :
280 gm (2 1/4 cawan) tepung rose 10 gm (3 tsp) serbuk koko gelap aka dark choc/biasa(nak sedap, pilih yg ader brand can Van Houton ker)
2 Tbsp tepung jagung
1/2 tsp soda bikarbonate
2 Tbsp susu tepung
Secubit garam
Bahan-bahan lain :
250 gm mentega
150 gm gula kastor(100grm gula kastor n 50 gram gula merah pun sedap)
1/2 tsp asen vanilla
1 biji kuning telur
100 gm (1/2 cawan) coklat chip
100 gm sebarang kekacang(walnut, badam, gajus dll yang dicincang) atau kismis - optional
Cara-cara :
Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
Masukkan kuning telur dan pukul rata.
Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar.
Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.
Selepas buat bentuk bebola doh cookie tadi...leperkan...lebih cepat masak..
Kemudian hiaskan biskut anda dengan M & M atau Chocolate Chips
Panaskan oven 150c atau ikut kesesuaian oven anda.
Masukkan cookies dalam oven. Biar dalam 15 ke 20 minit..kalau buat kecil-kecil lagi cepat masak.Selalunya, bila berbau wangi , maknanya cookies dah pun masak.
Masa keluar dari oven, cookies akan lembik, tapi bila di tolak dengan pisau cookies tu bergerak..biarkan sejuk dan ia akan mengeras dgn sendiri..
Kalau masih ada bahagian yg lembik jugak walaupun dah sejuk (selalunya bahagian tengah) masukkan dalam oven lebih kurang 5 minit lagi..