BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 gram udang bersaiz besar
- 3 biji tomato hijau
- 2 batang serai, dititik
- 2 helai daun kunyit, disiat
- 1/2 inci lengkuas, dititik
- 1 keping asam gelugor
- 800 ml santan cair
- 350 ml pati santan
- Garam dan secubit gula
- 3 tangkai cili merah
- 8 biji cili padi (optional)
- 1/2 inci kunyit hidup
- 8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji buah keras
- 1/2 inci belacan
- Udang dibersihkan, cuci dan toskan. Tomato dibelah 4 setiap biji. Ketepikan.
- Masukkan bahan2 kisar dalam periuk bersama serai titik, asam gelugor dan gaul rata.
- Masukkan santan cair, kacau dan bila mendidih, masukkan udang. Masukkan tomato hijau dan biarkan hingga udang bertukar warna, masukkan pati santan dan gaul rata.
- Tambahkan daun kunyit, garam secukup rasa dan secubit gula. Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.