Bahan-Bahan
- 1 kg udang sederhana besar
- 2 sudu besar cili kisar
- 1/2 cwn sos tomato
- 1/2 cwn sos cili
- 2 sudu besar sos tiram
- 1/2 cwn air
- 2 biji tomato-dipotong dadu
- 2 keping gegelang nenas dlm tin-potong kecil
- Garam, serbuk kunyit, dan sedikit gula
- sedikit daun sup -utk tabur atas udang
- minyak masak secukupnya
- 10 biji cili padi merah
- 1 labu bwng besar
- 3 ulas bwng putih
- Udang di gunting muncungnya, cuci bersih dan toskan.
- Gaulkan udang bersama serbuk kunyit dan garam. Gorengkan sehingga masak/garing sedikit. Angkat dan toskan minyaknya. Ketepikan dulu.
- Tinggalkan sedikit minyak dlm kuali, tumiskan bahan2 hiris sehingga naik bau.
- Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan sedikit air. Biarkan mendidih sambil di gaul rata.
- Masukkan nenas dan tomato yg di potong kecil. Masukkan garam, gula dan gaul rata.
- Setelah siap dan cukup rasa, matikan api dan bolehlah masukkan udang yg di goreng tadi. Gaul rata dan bolehlah di hidangkan. Tabur dngn daun sup yg di potong kecil.