Bahan-bahan
- 600 gm udang sederhana besar
- 1 cwn cili kering kisar* -(20 btng cili kering, rebus/rendam dngn air panas)
- 1 biji bawang besar*
- 4 ulas bawang putih*
- Sedikit belacan*
- 1 biji bawang besar- di mayang
- 1/4 cwn air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
- 1/2 cwn minyak masak utk menumis
- Kisar bahan yg bertanda *.
- Panaskan minyak, tumis bawang besar yg di hiris sebentar je.
- Masukkan bahan kisar tadi. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa,garam dan gula. Kacau sebati.( Gunakan api sederhana je)
- Akhir skali masukkan udang dan kacau sebati.
- Perasakan,( biasanya sambal udang sedap manis sedikit) sekiranya rasa dah ok, bolehlah di angkat dan di hidangkan.