Resepi Shellout Seafood!! | Jom kita ber"shellout" Buat sendiri lagi jimat dan boleh makan puas-puas. Boleh panggil kawan-kawan datang umah kan. Huhu, best-best..
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...
Bahan-bahan mentah.. seperti dalam gambar...Siput xdak ...
Celurkan seafood dan tapis..
Bahan tumisan:
kicap untuk hasilkan warna gelap masakan..
*cili kisar ( lebihkan kalau nak pedas )
*rempah kari daging
Kurang dari 1 sudu ok.. kalau lebih nanti rasa kari pulak
Cairkan butter.... tumis bawang putih hingga wangi.. masukkan rempah kari dan cili kisar( kurang dari 1 sudu ) masukkan sos BBQ .. masukkan sedikit air rebusan bahan mentah tadi.... tumis hingga pecah minyak....
Masukkan seafood dan kacau sebati...( api besar ..fungsi untuk elakkan air dari seafood keluar - pastikan jangan sampai hangit lak ) .. bila nmpak seafood dah hmpir masak.. sederhanakan api. kacau himgga masak.... perasakan dengan garam kicap dan gula.. masukkan sayuran..
Siappp!!! Hidangkan...
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..