Kek Masam Manis |
Macam mana raya anda? Seronok? Bagaimanakah agaknya anda menyambut raya? Sebaiknya sambutlah hari raya secara sederhana dan elakkan pembaziran. Jika nak masak sesuatu hidangan, fikirkan jumlah tetamu yang hadir dan adakah hidangan tersebut releven dengan majlis yang di buat. Ya lah..kut kut apa yang kita masak tu tak sesuai untuk kanak-kanak, orang tua dan sebagainya...
Resepi Kek Kukus Masam Manis
Bahan-bahan:
- 5 biji telur
- 250 gm mentega
- 1 3/4 cawan biskut Cream Crackers yang telah dikisar halus
- 1/2 cawan gula halus
- 1/2 tin kecil susu pekat / bubuh 194 gm
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu teh baking powder
- Haw Flakes secukupnya (gula asam keping berbentuk bulat-bulat..;))
- Pewarna - ikut suka
Inilah haw flakes - gula asam keping bulat2 |
Cara Menyediakan Kek Kukus Masam Manis
1) Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
2) Mentega dan gula diputar sehingga kembang.
3) Kemudian masukkan telur dan putar lagi
4) Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
5) Setelah itu masukkan cream crackers kisar dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
6) Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian ( terpulang pada citarasa masing-masing, nak 2 atau 3 bahagian).
7) Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
8) Ambil sedikit adunan hijau dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak. Setelah adunan hijau masak, cucuk beberapa lubang dengan lidi. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
Susun haw flakes macam ni... |
10) Bila sudah masak, bolehlah hidangkan kepada tetamu di hari raya ni...
Saya berharap anda semua dapat mengikut langkah demi langkah buat kek masam manis yang dikongsikan di atas. Kek kukus masam manis boleh di buat bila-bila masa sahaja dan sedap juga untuk hidangan minum petang anda.
Selamat mencuba.