Resepi Kerutuk Ayam Kelantan!! | Fuhhh... sedapp ni. Memang kena cuba yer semua... kerutuk ayam sedapp!!
Bahan-bahannya:
- 1 kg ayam (boleh tukar dengan daging atau kambing)
- 1 liter santan
- 1/2 cawan susu cair (guna susu cair saja pun boleh untuk gantikan santan)
- 2 paket kecik Rempah kerutup (lebih kurang 100gm) campurkan air buat jadi paste.
- 1 sudu cili boh / giling
- 1 cawan air
- Garam
- 1 keping gula nipah.
Bahan Hiris:
- 2 ulas Bawang Putih
- 4 ulas Bawang Merah
- 2 inc Halia
- 2 ulas Bawang Besar
Bahan Kisar:
- 2 ulas Bawang Putih
- 1 ulas Bawang Besar
- 4 ulas Bawang Merah
- 1/2 inc Halia
Cara Penyediaanya:
- Panaskan minyak, tumiskan hirisan halia hingga kuning. Masukkan bawang hiris yang lain tumiskan hingga kuning.
- Masukkan cili giling, tumiskan seketika kemudiaan masukkan rempah kerutup tumis lagi hingga naik minyak.
- Masukkan ayam, gula nipah dan sedikit air. Masak sehingga daging ayam separuh empuk dan masukkan bahan kisar.
- Bila dah ayam dah empuk, masukkan santan dan gaul rata. Akhir sekali masukkan susu cair dan perasakan
- Siap, boleh la dihidang bersama nasi putih atau roti.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Oleh : Cik Yoh
Resepi Kerutuk Ayam Kelantan!!