Resepi Roti Jala Sedap (SbS)

6:27 PM
Resepi Roti Jala Sedap | Resepi ROTI JALA untuk 1kg tepung, 🏻Anggaran 80 pcs ke 90 pcs (mengikut tebal nipis jalaan)


Cara buat ada pada setiap gambar

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...


Sumber : FB Herry Jamil





Sila gunakan tin susu pekat manis yang
beratnya 500gram.. (untuk sukat air)

Sukatan 1 tin bersamaan 1 tin penuh.



Bahan-bahannya:

✔️ 3 tin air

✔️ 4 biji telur

✔️ 1 tin susu uht @ 1 tin susu cair

✔️ 1 kg tepung gandum
(pastikan berat tepung 1kg)

✔️ Pewarna kuning @ warna lain pun boleh

✔️ Garam (ikut tahap kemasinan masing-masing)

✔️ 1/4 tin minyak masak (bersamaan 100ml)



Sediakan bekas untuk bancuhan.



Masukkan 3 tin air.



Masukkan 3 atau 4 biji telur



Masukkan 1 tin susu.
(susu segar ke dalam kotak or tin semua boleh)



Masukkan 1 kg tepung gandum.



Masukkan garam.
(atau ikut kemasinan masing-masing)



Masukkan pewarna kuning.
Rasa nak warna terang letak lebih,
Rasa nak cair kurangkan pewarna.



Masukkan 1/4 minyak masak.
(1/4 tin susu = 100ml)



Gunakan mixer untuk menyatukan bahan-bahan.
Kalau xde mixer guna senduk pon boleh.



Setelah sebati



Peralatan yang digunakan:

✔️ Pan @ kuali leper

✔️ Sudip kayu

✔️ Botol untuk menjala

✔️ Papan pemotong bergarisan.



Blender dulu bancuhan roti jala baru masukkan ke dalam botol.



Panaskan pan,
Mulakan dengan selari.



Kemudian silang-silangkan.



Biarkan sekejap,
Kemudian angkat.



Letakkan atas papan pemotong.



Contoh ukuran yang saya buat.



Kalau nak roti jala panjang letak 5 garisan,
Kalau nak pendek2 gunakan 4 @ 3 garisan.



Contoh lagi.



Kemudian gulung..
Siappp!! :)

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


Share this :

Previous
Next Post »