Resepi Laksa Tumis Kaw! | Resepi ni dapat dari seorang anak taukey laksa terkenal di kedah , dulu resepi rahsia kononnya. Lani tak rahsia dahhhhh
Cara buat ada pada setiap gambar
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...
Sumber : FB Atikah AbdulHalim
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Rebus ikan bersama Garam & Asam keping.
Basuh Bungan Kantan , Daun Kesum & Asam Keping.
Potong 4 2 biji Bawang Merah.
Rebus segenggam Cili Kering.
Sedikit belacan - terpulang nak letak ke taknak , tak wajib
Bland haluihh.. (Kisar halus)
Asingkan isi ikan yang telah direbus.
Kisar tulang ikan.. Ni rebus dengan sekali tulang temulang ikan. Lepas tu tapis.
Ni hasilnya.. Air rebusan ikan
Isi ikan.
Tumis bahan bland pertama.
Kacau rata hingga garing ataupun sekadar air cili mengering.
Masukkan Bunga Kantan bersama kengkawannya
Kacauuuuuu
Masukkan isi ikan.
Gaul rataa.
Letak sedikit garam dan perasa untuk permulaan.
Air rebusan ikan
Kasi habiss
Kacau rata lagiii
Biar mendidih dan alter rasanyaaa.
Timun dan lain-lain ulam
Tadaa... Siap!
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..