Resepi Laksa Tumis Kaw! (SbS)

5:00 AM
Resepi Laksa Tumis Kaw! | Resepi ni dapat dari seorang anak taukey laksa terkenal di kedah , dulu resepi rahsia kononnya. Lani tak rahsia dahhhhh


Cara buat ada pada setiap gambar

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...


Sumber : FB Atikah AbdulHalim



Resepi Laksa Tumis Kaw http://banyakresepi.blogspot.my/2016/04/resepi-laksa-tumis-kaw.html


Rebus ikan bersama Garam & Asam keping.



Basuh Bungan Kantan , Daun Kesum & Asam Keping. 



Potong 4 2 biji Bawang Merah.
Rebus segenggam Cili Kering.

Sedikit belacan - terpulang nak letak ke taknak , tak wajib



Bland haluihh.. (Kisar halus)



Asingkan isi ikan yang telah direbus. 



Kisar tulang ikan.. Ni rebus dengan sekali tulang temulang ikan. Lepas tu tapis.



Ni hasilnya.. Air rebusan ikan



Isi ikan.



Tumis bahan bland pertama. 



Kacau rata hingga garing ataupun sekadar air cili mengering. 



Masukkan Bunga Kantan bersama kengkawannya 



Kacauuuuuu



Masukkan isi ikan.



Gaul rataa.



Letak sedikit garam dan perasa untuk permulaan.



Air rebusan ikan



Kasi habiss 



Kacau rata lagiii 



Biar mendidih dan alter rasanyaaa. 



Timun dan lain-lain ulam



Tadaa... Siap!

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


Share this :

Previous
Next Post »