Sebenarnya saya tidak mempunyai sebarang rancangan untuk makan mi dibawa untuk akhir bulan ini. Hanya memasak makan malam untuk je kanak-kanak. Mee Hailam adalah kegemaran kanak-kanak. Rasa manis mi kicap rendam akan membangkitkan selera makan kanak-kanak. Tetapi semasa masak, merasai lazat juga. Saya tidak menahan diri untuk duduk untuk makan bersama anak-anak. Mereka yang berbuat demikian, mari kita membuat mi yang dibawa untuk cara peninjauan.
Resipi Mee Hailam
Bahan-bahan untuk mi Hailam:- 1 / 2 kg mi
- 1/4 kg ayam
- 1/4 kg daging lembu
- 10 udang
- 3 ulas bawang putih di lecek yang
- 3 ulas bawang putih dalam lecek
- 1 sudu besar cili pes
- 1 tandan sawi hijau
- 1 keping kubis
- 1/2 lobak merah
- 1 pek bayi jagung
- 2 tangkai daun parsli dan bawang
- 2 keping limau
- 1 sudu besar tepung jagung di dalam air bercampur
- sos cili
- sos tomato
- kicap manis
Bagaimana untuk membuat Hailam mee:
- Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi.
- Tambah pes cili dan kacau semuanya benar-benar masak.
- Tambah udang, ayam dan daging rebus.
- Tambah perisa, gula, dan garam secukup rasa.
- Tambah lobak merah, kubis dan jagung muda, kacau sehingga sebati.
- Tambah mi, sos tomato dan sos cili.
- Kemudian, masukkan tepung jagung dan kacau sehingga sebati.
- Tambah kicap manis secukup rasa dan kacau sehingga sebati.
- Matikan api dan hidangkan semasa panas.
Nasib baik resipi mi Hailam yang paling lazat yang saya boleh berkongsi. Anda boleh celur mi dan tuangkan sos apabila anda mahu berkhidmat untuk mengelakkan mee terlalu kembang. Jika anda ingin cuba yang lain mee, mee goreng resipi sampel basah.