Apabila rakan-rakan atau keluarga meraikan hari jadi, saya membuat resipi ini untuk kek baldu merah. Anda boleh menunjukkan kepadanya hari jadi kanak-kanak atau apa-apa peristiwa khas. Mari kita lihat resipi baldu kek merah kukus lembap dan lazat. Anda juga boleh mencuba resipi brownies kedutan. Jika ada yang berminat untuk mencuba sendiri di rumah, sila sahaja.
Red Velvet Cake Recipe
Bahan untuk kek merah baldu:
- 360 tepung gm
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu besar kok serbuk
- 400 gula gm
- 1 cawan jagung minyak
- 1 cawan dadih
- 2 biji telur gred A
- 2 sudu teh esen vanila
- 1 sudu besar pewarna merah
- 1 sudu teh cuka masakan
- 1/2 cawan kopi air panas
Bahan-bahan untuk krim:
- 8 oz krim keju sejuk
- 5 sudu besar mentega lembut
- 2 sk esen vanila
- 2 cawan aising gula di ayak
Bagaimana untuk membuat kek baldu merah:
- Menggabungkan dan menapis tepung, serbuk penaik, soda, serbuk koko dan garam di dalam bekas, ketepikan.
- Tambah gula dan minyak dalam bekas yang besar.
- Tambah telur, buutermilk, esen vanilla dan pewarna, gaul rata dengan whisk.
- Tambah air panas dan kopi masakan cuka.
- Tambah tepung diayak sedikit demi sedikit dan kacau adunan sehingga sebati.
- mentega Sebarkan pada 2 mangkuk pembakar dan tuangkan adunan ke dalam kuali sebanyak.
- Panaskan ketuhar pada 170 C selama 40 minit atau sehingga kek masak.
- Selepas memasak, biarkan kek sejuk selama 10 minit kemudian keluarkan kek dari kuali dan sejuk sepenuhnya di atas rak dawai.
- kek dengan bungkus plastik dan simpan dalam peti sejuk.
Bagaimana untuk membuat merah krim baldu kek:
- Menghidupkan keju krim dengan mentega dan vanila hingga sebati.
- Tambah gula aising sedikit demi sedikit sehingga mencapai kemanisan yang sempurna.
- peti sejuk sehingga sedikit sengit sebelum digunakan. Boleh menyimpan di dalam peti sejuk sehingga 3 hari.