Bahawa saya akan berkongsi kali ini adalah resipi untuk lazat buatan sendiri percikan ayam Chef Wan. Resipi dalam buku Chef Wan adalah yang terbaik. Ye adalah seorang chef terkenal. Malam tadi saya mencubanya sendiri dan ia adalah resipi lazat sehingga plat lancar. Saya membuat dan berkongsi masa ini adalah hanya 1/2 daripada resipi asal. Tempah peninjauan resipi.
Resipi Ayam Percik
Bahan-bahan untuk percikan ayam:- 1 ekor ayam
- 1 liter susu
- 10 batang serai di titik
- 6 cm lengkuas di hiris
- 1/2 daun kunyit dalam keping denda
- 1 sudu besar gula perang
- garam dan gula secukup rasa
gabungan bahan:
- 3 biji cili merah
- 4 bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 1/2 cm halia
- 2 1/2 cm kunyit hidup
- 10 buah keras
- 1 sudu teh halba
bagaimana untuk membuat percikan ayam:
- Tambah bahan-bahan dan susu dalam periuk yang besar. Kacau dan masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, serai dan lengkuas. Kacau sehingga ayam disalut dengan sos.
- Tambah garam dan gula dan reneh selama 30 minit.
- Kacau dan ayam sentiasa berulang-alik.
- Keluarkan ayam dari sup dan panggang selama 10 minit sambil berlumur dengan kuah.
- Letakkan ayam bakar di atas pinggan.
- Letakkan periuk di atas api yang sederhana dan menebal kuah dan kacau kot ayam apabila tuangan kepadanya.
- kuah dan tuangkan atas ayam.