Resepi sate Resipi ayam dan kuah kacang - Majlis itu semalam masih meninggalkan banyak beras tetapi ayam goreng kerana kayu api digunakan oleh rakan-rakan kolej. Saya rasa ia juga baik jika anda membuat sate ayam resipi dan kuah kacang nasi putih untuk berkawan jadi tidak ada pembaziran.
Resipi Sate dan Kuah Kacang
Bahan-bahan sate- 1 ekor ayam dipotong 12
- 1 cawan gula
- 5 sudu teh garam
gabungan bahan:
- 1/2 kg bawang
- 50 g jintan manis
- 30 g jintan putih
- 300 g lengkuas
- 200 g halia
- 50 g kunyit
- 5 serai
kuah kacang Bahan-bahan:
- 600 kacang tanah gm dalam Sangai
- 1 cawan gula
- 1/2 cawan cili kering di dalam tanah
- 1 cawan minyak Mazola
- 2-3 cawan air
- 5 bawang
- 1 sudu besar gula
- 1/2 sudu garam
Bagaimana untuk membuat sate ayam:
- Perap ayam dicampur dengan kira-kira 6 jam
- lidi dengan lidi sehingga habis.
- Sediakan arang dan arang batu pembakaran untuk hidup bersendirian.
- Bakar hingga masak. Boleh menggunakan kipas untuk menstabilkan haba.
- Sebelum masak sepenuhnya, renjiskan air dan perapan minyak dengan serai dihancurkan.
- Masak kacang tanah dengan cara di Sangai.
- Buang kulit kacang dan sejukkan, kemudian rendam seketika sebelum tanah.
- Blend dengan air yang mencukupi untuk pengisar. Tidak terlalu banyak air, ia akan menjadi bubur.
- Mayang bawang dan goreng dalam kuali sehingga wangi.
- Masukkan pes cili kering dan goreng hingga terbit minyak.
- Kemudian, masukkan campuran kacang yang telah di kira-kira 2-3 cawan air.
- Apabila ia mendidih, tambah gula dan garam supaya ada sedikit kemanisan.
- Matikan api dan biarkan ia sejuk
Yang sate dan kacang sos resipi Saya boleh berkongsi masa ini. Jangan terkejut jika anda melihat sos tidak kacang pekat apabila ia panas kerana ia akan menjadi gelap apabila ia sejuk. Jadi, menjadi tempat pintar air.