Terdapat dua pisang berus memberi ibu-ibu yang telah mula Meranum di atas meja tidak disentuh, boleh membuat kek pisang coklat badam. Sebenarnya belum pisang masak dan bermula sekali lagi sedap hitam kulit membuat penampilan kek atau muffin. Lebih pisang manis aroma dan rasa.
Jika ada stok pisang di rumah mungkin cuba resipi di bawah :)
tembaga saiz: 6inci x 6 inci
BANANA CHOCOLATE ALMOND CAKE
Bahan
100gm tepung
serbuk badam 30gm
1/2 sudu teh baking powder
serbuk koko 10gm
mentega 100gm
gula 100gm castor
2 biji telur - Gred B
4 pisang - saiz kecil yang dipotong dadu
pisang Dihiris cukup untuk meletakkan pada kek
Bagaimana untuk membuatnya;
1. Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
3. Masukkan serbuk badam, tepung gandum. serbuk koko dan serbuk penaik dan kacau ke dalam adunan dengan spatula.
4. Tambah pisang dipotong dadu dan tidak terlebih kacau, agak mudah Kaup balik dan kacau sahaja .
5. Tuangkan ke dalam mangkuk pembakar dan mengatur keping pisang atas adunan kek. Bakar 45 minit atau hingga masak dalam oven pada 170'c suhu
Jika ada stok pisang di rumah mungkin cuba resipi di bawah :)
BANANA CHOCOLATE ALMOND CAKE
Bahan
100gm tepung
serbuk badam 30gm
1/2 sudu teh baking powder
serbuk koko 10gm
mentega 100gm
gula 100gm castor
2 biji telur - Gred B
4 pisang - saiz kecil yang dipotong dadu
pisang Dihiris cukup untuk meletakkan pada kek
Bagaimana untuk membuatnya;
1. Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang.