Terdapat dua variasi kek beras kari biasa, kek beras yang Curry Chicken dan Beef Curry kek beras yang hanya berbeza dalam pilihan daging yang lembut. Resipi ini adalah khas daging lembu kari kek beras yang merupakan daging lembu kari kek beras yang paling lazat dia Kebon Karet, jika daging lembu khas nasi kari kek Golf spicier, versi lain mempunyai khas kek beras daging lembu kari Medan, NCC, dan lain-lain
Gambar Daging Curry Depot Bandung |
CURRY RESIPI Depot
MEMBUAT BAHAN Depot BANANA LEAF:
- 1 / 2 liter beras
- daun pisang
- 50 gram kapur
- Garam secukup rasa
- rasa Air
- raffia tali dalam kepingan kecil sepanjang sisi 250cm untuk mengikat
- 1 kg daging lembu jika jualan biasanya lebih daging tetelan dan jerohan
- 2 ulas bawang putih dikupas dan dicincang dan puri
- 10 keping lada cayenne puri
- 2 Sabes knuckle kayu manis
- 2 buku jari halia, dihancurkan
- 3 biji buah pelaga
- garam yg mengandung natrium secukupnya
- Seasonings secukup rasa perisa atau MSG
- Gula secukup rasa
- 1/2 sudu teh jintan manis
- 3 kunyit jari, dikupas dan lecek
- 1 sudu teh serbuk cili merah
- 500 ml santan
- minyak masak secukup rasa
- Masukkan beras yang telah dicuci ke dalam periuk dengan air dan tambah sedikit garam dan masak beras sehingga nasi kapur.lalu separuh selesai.
- Panaskan daun pisang yang telah dipotong mengikut saiz depot yang akan diwujudkan di atas dapur dengan api perlahan sehingga suhu daun pisang keluar seperti minyak dan daunya kelihatan lembut dan mudah dibentuk supaya apabila balut koyak daun pisang
- Masukkan beras ke dalam daun pisang, saiz disesuaikan dengan cita rasa dan keperluan.
- Setelah semua kek beras beras yang dibungkus dalam daun pisang dan diikat dengan raffia.
- haba dgn cepat dengan menambah penapis air di bawah periuk tekanan
- beras Presto Depot dan masak sehingga kek beras tekstur kenyal padat dan masak dengan masa memasak kira-kira 45 minit.
- Parit kek beras dalam bekas dan tunggu dalam kesejukan dan bersedia untuk berkhidmat dengan sos daging, alias sayur kari daging lembu
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih, cili merah, bunga cengkih, kayu manis, halia dan buah pelaga sehingga aroma dimasak dan wangi.
- Panaskan kuali air dengan haba input suhu sederhana selepas daging lembu dan daging lembu rebus mendidih sehingga lembut dan kuah sup dan dalam.
- Ambil daging lembu dan dipotong menjadi kepingan kecil, kemudian direbus lagi dengan sup sup
- Put goreng rempah masak dan wangi bau daging lembu wangi ke dalam sup mendidih.
- Tambah garam, gula, serbuk Adas, serbuk ketumbar, serbuk kunyit, lada, dan serbuk cili dan kacau sehingga sebati.
- Tambah santan dalam kenaikan kecil supaya tidak memecahkan sambil kacau sehingga sama rata bercampur-campur dalam
- Setelah masak kari daging lif.
- Selepas mateng mengurangkan suhu api. Saya akan tinggal daging lembu kari panas
- lembu sayur kari daging dalam mangkuk dan berkhidmat dengan kek beras
CARA PENYAMPAIAN Depot BEEF CURRY:
- Potong depot kecil yang telah sejuk ke dalam pinggan atau mangkuk dan menambah daging lembu kari yang masih panas dan tambah bawang goreng dan keropok udang goreng dan timun jeruk menambah .dan selesai semangkuk kek beras kari dengan daging lembu.
- Hidangkan panas atau suam dengan crisply goreng pelengkap.