Nasi Lemak antara sarapan popular untuk masyarakat majmuk di Malaysia. Tetapi kini nasi lemak juga merupakan makan malam pilihan atau makan pada waktu malam, terutama bagi mereka yang sentiasa sibuk dan mahu hidangan yang mudah pada harga yang berpatutan.
Nasi lemak tidak begitu mudah didapati dan makanan di tepi jalan. Beliau juga telah dilantik sebagai menu utama dalam penerbangan MAS. menu juga dihidangkan di restoran yang terkenal dan hotel hotel- bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di negara-negara Asia.
Terdapat pelbagai resipi nasi lemak tetapi pagi ini saya hanya membuat sos yang mudah dan dipasangkan dengan udang tumis, ikan bilis goreng, kacang panggang, hirisan timun dan telur goreng dalam mata kering. Sebenarnya anak bongsu saya tidak suka telur mata lembik kerana dia hanyir :)
Bagi mereka yang ingin mencuba resipi di bawah boleh ikut.
RICE FAT
Bahan-bahan
3 cawan beras dibasuh saliran
3 1/2 cawan air
[santan19459005] 1 cawan1 helai daun pandan - dicincang dan menyimpulkan
1 inci halia - dihiris nipis
3 bawang merah
2 sudu teh garam
Tambah semua bahan-bahan ke dalam periuk dan masak seperti biasa. Apabila saya memasak dengan senduk untuk campuran sama rata dan biarkan susu sentiasa panas dalam periuk.
Sambal Udang
500gm udang
Garam dan gula secukup rasa
1 labu bawang besar dihiris bulat
Blend bahan
10 tangkai cili kering - rebus dan bersaliran
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 bawang besar
1/2 inci belacan - dibakar terlebih dahulu
3 sudu besar asam jawa
Kaedah:
1. Tambah sedikit minyak ke dalam periuk dan tumis bahan kisar sehingga wangi (kira-kira 5 minit)
2. Masukkan sedikit air jika kuah terlalu tebal dan reneh sehingga pecah minyak dan kacau selalu.
3. Masukkan udang dan kacau hingga sebati dengan sos.
4. Seterusnya masukkan asam jawa, hirisan bawang dan perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga sos pekat.