LEMPENG KELAPA

4:12 AM


Day

keamanan,

dua kanak-kanak ke sekolah bersenjatakan lempeng kelapa dengan sos sardin. Juga mengingatkan kenangan lama sebagai kanak-kanak ibu saya selalu membuat penkek pagi. Tetapi masa saya lebih suka makan dengan gula atau susu. Plat bahawa ibu-ibu membuat lebih lazat kerana mereka menggunakan kelapa agak muda tetapi ia mempunyai sedikit kenyal dan dikukur sendiri. Sangat lazat untuk makan lempeng kelapa panas dan lemak sawit berasa begitu keadaannya.

Buat masa ini sukar untuk mencari minyak melainkan rumah di kampung. Saya hanya menggunakan kelapa parut dibeli dari pasaran untuk membuat penkek pagi ini.

kelapa resipi pancake ni mudah sahaja, tetapi tidak ada keperluan untuk apa-apa langkah-langkah. Hanya campurkan semua bahan dan bakar. Apa yang penting ialah pandai air 'menyesuaikan' langkah dengan tepung.


PLAT PALM

1 ½ cawan kelapa parut

1 cawan tepung

½ serbuk sudu teh baking

1 cawan air - lebih sedap ke air kelapa

Garam secukup rasa

cara

1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar dan gaul rata.

2. Panaskan kuali dan sapu dengan sedikit minyak atau marjerin.

3. Tuangkan adunan yang cukup untuk membentuk bentuk lempeng.Masak haba sederhana dan back-flip begitu kering.

4. Setelah masak hidangkan dengan kari atau cili sardin.

sardin cili

1 tin sardin - Saiz

10 tangkai cili kering - tanah

3 bawang merah - tanah

2 ulas bawang putih - tanah

1 labu bawang besar - dipotong bulat

2 sudu besar asam jawa

garam

rasa Minyak untuk menggoreng

kaedah:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga minyak wangi dan banyak lagi. Masukkan air asam jawa.

2. Tuangkan satu tin sardin dalam kuali sambil kacau perlahan-lahan.

3. Perasakan dengan garam secukup rasa dan menambah bawang.

4. Setelah bawang layu dan sardin rasa boleh tutup api dan hidangkan dengan lempeng dapur kelapa.

Share this :

Previous
Next Post »