Resepi kek span vanilla sedap dan simple

7:35 AM
Berikut resepi kek span vanilla yang sedap bisa mak cik cuba. Resepi kek span vanilla sedap dan simple.
Resepi kek span vanilla sedap dan simple


Bahan-bahan :


  • 150 gm tepong super fine/tpng kek/tpng gandum*
  • 1 sudu kecil baking powder*(*di ayak bersama)
  • 150 gm gula kastor
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80 ml susu segar
  • 80 ml minyak masak / mentega cair
  • Perisa vanilla
  • Coklat emulco

Cara Cara:


  1. Satukan gula, ovalette dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi (tapi ini terletak kepada kelajuan pengadun masing-masing).
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar, pukul lagi.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair berselang seli dngn tepung yg di ayak bersama b.powder kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. Bahagikan adunan pada 2 bahagian, satu letak perisa vanilla dan biarkan plain, satu bahagian lagi letak coklat emulco. Gaul sebati semuanya.
  5. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 7 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan berasingan loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.
  6. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek... lebih kurang 5 minit... bagi mengelakkan kek kita kempis.
  7. Biarkan kek benar2 sejuk barulah di hias. 

UNTUK KRIM

  • 1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
  • 1/2 cwn susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

UNTUK TOPPING

  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
  • Cara menghias kek
  • Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
  • Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  • Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  • Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong


Share this :

Previous
Next Post »