Resepi:Noraini Zakaria
Macam-macam cara sebenarnya nak buat kek span ni. Ada yang masuk semua bahan dan mix sekali ada yang pukul telur,gula dan ovalette dulu, kemudian baru kaup balik tepungnya dan minyak. Bila kita tak biasa buat kita jadi tak confident. Sebab kalau kita buat kek butter, gula dan mentega biasanya dipukul gebu dulu.
Bahan:
- 200g tepung kek/tepung superfine
- 180g gula kaster
- 110ml minyak masak
- 100ml susu segar
- 40g serbuk coklat
- 20g ovallet
- 6 biji telur gred A
- 1 st baking powder
- 1 st esen vanila
Cara cara:
1.Panaskan oven.Griskan acuan.Alas dasar acuan dg baking paper.2.Pukul telur,gula,ovallet,tepung s'fine,BP sehingga kembang dan gebu selama 5 minit.
3.Perlahankan mixer,masukkan susu cair,esen vanilla,serbuk coklat.Teruskan lagi memukul selama 5 minit.Tuangkan minyak,gaul sebati.
4.Tuang ke dalam acuan.Bakar selama 45 mint atau hingga masak.
5.Bila kek sudah masak,telangkupkan selama 5 minit.