Resepi Kuih Kaswi Lembut
Resepi: Kak Nor
Sumber: Kak Che Ct dan Kak Sheila
Bahan A :
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
(jadikan 2 cawan air gula)
Bahan B :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3 cawan air
2 sudu besar air kapur
Bahan C :
Kelapa parut dicampur sedikit garam
Loyang 9" atau acuan lompang
Cara-cara :
- Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
- Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.
- Satukan bahan B dan bahan A, kacau rata dan tapis.
- Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam.
- Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.