Resipi ini menggunakan 2 ayam. cop ini apabila dikacau terlambat haba lebih sedap, sehingga warna menjadi gelap. Rendang adalah hidangan yang tahan lama dan lambat basi kerana bahan-bahan dihiris dan tumis terlebih dahulu.
resipi ayam rendang lazat dan boleh dimakan dengan nasi lemak mudah untuk sarapan pagi. Terdapat beberapa cara untuk memasak cop, goreng cara pertama menggunakan dicampur dalam minyak, dan cara kedua adalah dengan menggunakan minyak, tetapi dimasak dalam minyak kelapa tebal pecah. Akan saya kongsikan kali ini menggunakan kaedah yang pertama.
Chicken Rendang resipi
Bahan-bahan untuk rendang ayam:- 2 ekor ayam
- 1 kg bawang dalam keping
- 3 skuasy bawang putih dihiris dalam
- sepotong halia 4 inci dalam
- 4 inci halia tumbuk
- 2 inci kunyit lecek
- 4 batang serai di titik
- 4 mengisar cili senduk
- asam jawa 2 keping kering
- - 4 kg susu
kayu manis
- buah pelaga
- anise
- garam
- gula
- daun kunyit
- berdesir
Bagaimana untuk membuat ayam rendang:
- Pertama panaskan minyak dan tumis wangi dengan rempah dan bahan-bahan yang dihiris serai sehingga wangi.
- Kemudian, masukkan pes cili dan kunyit dan halia dan tumis sehingga benar-benar kering.
- Masukkan ayam dan gaul rata sehingga kecut.
- Masukkan santan dan masak dengan api kecil je.
- Akhir sekali, masukkan kerisik, garam, gula dan asam jawa secukup rasa, dan masak sehingga minyak kuah kering dan retak.
Itulah bagaimana untuk membuat resipi cop ayam yang baik dan mudah yang saya boleh berkongsi. Jika anda suka, anda boleh taburkan daun kunyit dihiris sebelum ditutup api. Untuk mendapatkan kuah gelap, keluarkan ayam selepas memasak ayam dan perasa masak dengan api perlahan sambil kacau. Potong ayam sedap dimakan ketika masih panas.