So, kali ini saya kongsikan resepi ayam masak lada hitam, di mana ayamnya digoreng dahulu tetapi jangan terlebih masak. Jika terlalu garing, kuah lada hitam susah pula nak meresap dalam daging ayam tersebut..
Resepi Ayam Masak Lada Hitam
Bahan-bahan di bawah adalah anggaran hidangan untuk 3 - 4 orang sekeluarga. Kalau nak masak lebih, boleh lebihkan ayam dan bahan-bahannya. Mudah aje...
Bahan-bahan:
½ ekor ayam | dipotong dan digoreng
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih | dikisar halus
2cm halia | dikisar
2 sudu makan kicap pekat
1 ½ sudu makan lada hitam | ditumbuk kasar
2 helai daun salam / Garam dan gula secukup rasa / Minyak masak secukupnya
Bahan hiasan:
4 batang cili hijau - dihiris
2 biji tomato - di belah empat
Cara Menyediakan Ayam Masak Lada Hitam
1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi sehingga berbau wangi,
2. Selepas itu masukkan lada hitam bersama-sama daun salam.
3. Masukkan kicap pekat. Kacau rata.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
7. Angkat dan sedia dinikmati.
Nota:
Jika ingin berkuah lebih, tambahkan sedikit air.
Selamat mencuba resepi ayam masak lada hitam. Semoga keluarga anda lebih berselera dengan hidangan yang berlainan setiap hari...hihi
#kongsikan resepi jika suka
3. Masukkan kicap pekat. Kacau rata.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau sebati.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
6. Masukkan bahan hiasan seperti tomato dan cili hijau dan kacau seketika.
7. Angkat dan sedia dinikmati.
Nota:
Jika ingin berkuah lebih, tambahkan sedikit air.
Selamat mencuba resepi ayam masak lada hitam. Semoga keluarga anda lebih berselera dengan hidangan yang berlainan setiap hari...hihi
#kongsikan resepi jika suka