Gambar sifat tipikal Cantok Bali |
Sifat Cantok adalah sifat yang serupa dengan berlian atau ketipat atau vanila. Cantok ulek bermakna makanan yang terdiri daripada cebisan kek beras (biasanya dalam makanan) dengan pelbagai sayur-sayuran rebus. Sayur-sayuran yang paling biasa ialah bayam, pucuk, kacang, cowpeas, dan banyak lagi. Sesetengah makanan ditambah sebagai kepingan kecil tauhu goreng. Semua bahan-bahan yang dicampur dengan kuah kacang. sos dikisar sehingga sebati dan tambah air sehingga doh menjadi kuah kacang tebal, dan sudah tentu pengulekan (nyantok; Bali) adalah nama sifat cantoh datang.
The kuah kacang biasanya ditambah dengan garam, bawang putih, bawang goreng, cili panas apabila disentuh, paste (sila meminta vegetarian tanpa paste), gula kelapa dengan jus lemon sedikit, jadi ia akan menjadi segar rasa dan bau.
Sifat Cantok tidak lagi sepopular gado gado tidak pergi negara, apatah lagi pergi antarabangsa. Di Bali sendiri tetapi popular alias diketahui tidak sukar untuk mencari makanan di gerai-gerai daripada ramai ibu tradisional yang menjualnya, dan kini telah pun didaftarkan sebagai menu restoran kafe. Pelbagai jenis hartanah di Bali, terdapat plecing sifat, sifat tahu, sifat-sifat sayur-sayuran, hartanah kuah, dan lain-lain Baik untuk mencari makanan ini di bandar-bandar lain di Indonesia adalah amat sukar tetapi pasti tenang anda boleh membuat sendiri di rumah dengan resipi di bawah .
Sifat PRESKRIPSI CANTOK
Bahan-bahan:
- Sepang
- sayur rebus seperti kubis, kacang, kacang, pucuk dan kale
- Peanuts yang telah goreng
- tauhu sudah goreng
- kicap manis
- petis
- merah Sugar
- ulas bawang putih 1/2
- 3 Chili
- 1/4 Pokok Lengkuas
- Orange limao
- Garam
- Crackers
- kacang tanah Ulek. gula perang, lengkuas, bawang putih, cili, garam dan tampal pada cobekan sehingga sebati.
- Tambahkan air sehingga rasa dan menambah sedikit jus lemon limao.
- Cut - potong berlian dan keluar ke mortar yang mengandungi rempah
- Tambah sayur-sayuran untuk mortar dan gaul rata.
- Hidangkan sifat-sifat di atas pinggan dan menambah kicap sedikit dan keropok di atas.
- Hidangkan.