Denpasar Bali tidak lebih rendah untuk ikan keli masakan asam jawa sos lada dengan kunyit kuning, Kalimantan Barat mempunyai banyak hidangan lazat. Tidak perlu dikatakan, membuktikannya dengan membuat ikan keli masak dengan perasa pedas rasa masam yang membangkitkan selera makan hari ini. Jadi ya Bunda lapar?
![]() |
Gambar Pedas Ikan Patin Masak Asam Manis |
Kemudian goreng herba dicincang halus, tuangkan input air daun limau cukup, serai, potong tomato hanya menunggu untuk mendidih dan masak sehingga mateng input ikan keli / matang. Untuk ikan ikan lain boleh digantikan seperti yang dikehendaki, contohnya tuna, ikan mas, ikan keli, dan lain-lain Berikut adalah resipi yang lengkap untuk ikan keli dengan cara yang mudah manis pedas masam untuk membuat diri anda di rumah. Persembahan salah satu carabuatresep.blogspot.com. Semoga berjaya.
Resipi SPICY CATFISH SWEET DAN SOUR
Bahan-bahan:
- 2 ekor ikan (800 gram)
- 1 cm halia, dihancurkan
- 1 cm halia, asid dihancurkan
- 1 batang serai, dihancurkan
- 4 Kandis
- 300 ml air
- 1 sudu besar minyak masak
- 5 keping cili kering
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 cm kunyit
- 1/4 sudu teh belacan
- 2 sudu teh garam
- 1 1/2 sudu teh gula
- ikan keli bersih. Potong menjadi kepingan. Mengetepikan.
- Panaskan minyak. Tumis rempah tanah, lengkuas, halia dan serai sehingga wangi.
- Tambah ikan. Kacau sehingga perubahan warna.
- Masukkan asid Kandis dan air. Masak sehingga masak dan kuah pekat.
- Hidangkan untuk 6 keping.