Resepi Kek Opera

1:36 AM

Kek Opera

Bahan Span Joconde
60 g mentega cair (unsalted)
6 biji putih telur
2 sudu besar gula pasir
2 cawan tepung almond/almond kisar
2 cawan gula aising
6 biji telur(kita just buh kuning telur je)
1/2 cawan tepung serbaguna (kita guna plain flour)

1. Panaskan oven 220 C, alaskan loyang 12 1/2 x 15 1/2 in
2. Pukul putih telur dgn gula pasir hingga gebu
3. Dlm bekas lain, satukan tpg almond, gula aising dan telur...pukul selama 3 min dgn kelajuan sederhana. Masukkan tepung dan gaul sebati
4. Satukan putih telur dlm adunan tadi sikit demi sikit, kemudian tuangkan mentega cair, gaul sebati
5. Tuangkan dlm loyang dan bakar selama 10 minit/hingga masak. Setelah sejuk, potong menjadi 3 keping

Bahan Sirap Kopi
1/2 cawan air
1/3 cawan gula pasir
1 1/2 sudu besar serbuk kopi

1. Satukan kesemua bhn dan didihkan. Biarkan sejuk (kita bancuh je ngan air panas)


Bahan Krim Mentega Kopi
2 sudu besar serbuk kopi segera (3 dlm 1)-kita guna 1 sudu besar serbuk nescaffe
2 sudu besar air panas
1 biji telur
1 biji kuning telur
1 cawan gula
1/4 cawan air
1/2 sudu kecil esen vanilla
200 g mentega (unsalted)

1. Satukan serbuk kopi segera dgn air panas. Ketepikan
2. Dlm bekas lain pukul telur dan kuning telur hingga gebu. Ketepikan
3. Dlm periuk satukan gula, air dan esen vanilla dan didihkan. Sejukkan
4. Tuangkan adunan no. 3 dlm adunan no. 2. Pukul dgn kelajuan sederhana selama 5 min
5. Pukul mentega dlm satu bekas yg lain
6. Satukan kesemua bhn dan pukul hingga gebu. Masukkan dlm bekas, tutup dan masukkan dlm peti sejuk

Bahan Ganache
240 g coklat masakan (cincang kasar)
1/2 cawan susu segar
1/4 cawan heavy cream
60 g mentega (unsalted)

1. Didihkan susu dan heavy cream, angkat lalu masukkan coklat...kacau sebati
2. Pukul mentega hingga gebu dan masukkan dlm adunan coklat. Masuk dlm peti sejuk

Bahan Glaze Coklat
115 g mentega (unsalted)
150 g coklat masakan

1. Satukan kedua2nya dan cairkan secara double boiler

Cara Menyusun Lapisan Kek 
1. Lapikkan papan kek ngan kertas surih
2. Letak selapis joconde, sapukan sirap kopi diikuti krim mentega. Sejukkan 10 minit
3. Lapiskan lagi joconde, sirap kopi, diikuti dgn ganache dan kemudian mentega krim
4. Di atasnya letak jaconde, sirap kopi kemudian sejukkan 10 min lagi
5. Sapukan pula krim mentega dan ganache, sejukkan lagi 10 min
6. Akhir sekali sapukan dgn glaze coklat, sejukkan semula sebelum dihidangkan


Secara mudah gambaran lapisan kek
Glaze coklat-lapisan atas sekali
Ganache
Mentega krim
Sirap kopi
Joconde
Mentega krim
Ganache
Sirap kopi
Joconde
Mentega krim
Sirap kopi
Joconde-lapisan bawah

Share this :

Previous
Next Post »